Ползвам пластмасови основи от миналата пролет.
Моята практика показва, че много по-малко червейчета на молеца се виждат и то там където има и от стандартните пити. Това, което колеги са предполагали за по-слабия градеж, не мога да го потвърдя. Градежът на питите не се забави. Може би ще има такъв момент, ако се сложат едновременно восъчни и пластмасови основи, но аз използвах само пластмасови.
Не е вярно, че пилото е 99% работническо. В предроево състояние пчелите намират начин да разширят килийките в горната им част и пак да отгледат търтеи.
Другото е както се пише и от самите производители.
http://www.pchelarstvo.com/357/
Mога само да дам още един съвет на другите колеги. Аз ги хващам с по 4 скоби от горе и 4 скоби отдолу от едната страна на рамката. Това обаче се оказва недостатъчно, когато пчелите залепят с восък две пити. При отделянето им пластмасовата основа се отделя от рамката в участъка между скобите. Затова препоръчвам да се захващат с по 6 скоби в горната и в долната част или общо за рамка с 24 скоби
А центрофугирането е просто нямаш грижа. За нула време излиза меда, защото са стабилни при високи обороти. И не се налага да се върти първо бавно от едната страна, после бавно от другата, след това по-бързо пак от двете страни.
Като цяло съм доволен и вчера получих още 1000 бройки. Мисля да работя само с такива вече.