Натровени пчели ,мъртви-днес за пръв път ми се случи и то пред очите ми.Деня бе слънчев и топъл ,аз на пчелина преглеждах сем-та ,всичко беше нормално, летежа силен ,принос на прашец,проветряване на входовете ,пчелите кротки при преглед ,НО в един момент всичко замря , никакъв летеж и звук,мъртвило ,човек дори сляп да бе щеше да “види“ разликата ,по прилетните дъски и пред кошерите имаше различна бройка умрели пчели от 5-10 до 50-100 сгърчени с изплезени хоботчета,някой все още мърдащи,на пръв поглед малко умрели и се запитах -но защо всичко замря?-почти със въпроса се сетих и за отговора-всичко замря,защото летящата пчела е била на полето там е и останала завинаги.Оказа се ,че пръскат рапицата във фаза на цъфтеж което е строго забранено,звъннах на 112 там ми казаха ,че ще предадат на дежурния по Община,и наистина след малко ми звънна дежурния и ми обясни какви жалби да подам и ,че можело с полиция да се спре пръскането веднага.Вече нямаше смисъл ,милиони пчели умряха.
Поуката от моя случай е-да се следи за цъфнали култури (най-вече рапица) и ако разберете ,че ще пръскат веднага звъните в полицията и на деж. по Община и настоявате да се прекрати незабавно третирането на цъфналите култури като се позовавате на закона,където ясно е записано,че е абсолютно забранено пръскането на цъфтящи култури.