Ruslan. Кога смяташ да започнеш с отводките?Като перйод от време?Аз съм със ДБ-10 рамкови и затова питам,а и съм покрай Дунава като теб
Ruslan. Кога смяташ да започнеш с отводките?Като перйод от време?Аз съм със ДБ-10 рамкови и затова питам,а и съм покрай Дунава като теб
Макар да съм в Русе, пчелите ми не стигат до Дунава :D.По голямата част от семействата са ми в 12 р.ДБ, но имам и 10 р.Точно с тях трябва да внимавам.Вече имам 10 р., които са на по 9-10 рамки.Още тази седмица ще ги огледам внимателно, ако вече няма къде да снася майката, за сега ще отнемам рамка със запечатано пило и ще я прехвърлям в изоставащите.Така ще реша два проблема, подсилване на изоставащите и удържане на силните.Очаквам, че до акацията има още поне две седмици.От миналогодишните отводки, най-силни сега са тези, които правих около началото на цъфтежа на акацията.Така, че вероятно началото на май.
Може да пробвам един от силните да не го разширявам, а дори да го стесня, са да предизвикам залагане на маточници.Миналата година неволно се получи точно така, едно семейство бе заложило маточници, които успях да използвам пълноценно.
"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество – винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава."
Атанас Буров
За мен в случая,да предизвиквам залагане на маточници ми се струва сложно,и може би остава варианта с закупуване на майка.Но пък на такъв ранен период (началото на Май) да ли ще има предлагане?
Не, след средата на май започва предлагането на майки.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Порови се из форума, ще намериш доста начини да си произведеш майка, избери си някой, който прецениш като по-лесен за теб.А и зависи каква ти е целта и силата на семействата.
"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество – винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава."
Атанас Буров
Здравейте! Миналия август сменях 5 стари майки с нови от Търговище. Приеха ги нормално но сега са по-слаби и от старите, на 4-5 рамки с пило, а една изобщо не снася и няма никакво пило. Подхранвал съм с мед, зах.сироп и стартовит 5 пъти. Все още има доста пчели и мед. Майката я видях 2 пъти по точката- енергична и едра. Какво да правя за да спася кошера?
Ако не те е страх,хвани я и я стисни леко по коремчето,ако не я сложи в кибритена кутийка и стръскай няколко пъти,след 4-5 дена проври за яйца ако няма,прасни питите с пчели по другите кошери като предварително оеднаквиш миризмата им като напръскаш с ракия,мента,....или напушиш по якичко.Кошера махни настрани и затвори прелките му,след празниците си го запални с отводка примерноПървоначално публикувано от pamo
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
Указват ли някакво влияние рамко ограничителите при разпечатване на мед с разпечатваща машина? Споделете коя разпечатваща машина като марка е най-хубава. И как според Вас колеги е по-правилно да се утеляват рамките хоризонтално или вертикално?
Указват, и по скъпите са по хубави ,парния нож да е на затворен кръг,обтелваш 5по вертикала и 3 по хоризонтала и си ти.
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
Според теб на какво се дължи това?Първоначално публикувано от pamo
Другия път пак спонсорирай доцента.
Ако не е вече прекалено късно ... всъщност, когато разбереш причнината сам ще знаеш как да постъпиш, сега и да ти кажа няма да повярваш и няма да се вслушаш в никой съвет.
Според теб, защо им измират на хората пчелите?
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))