Матеев, какво стана с пробите на машината?
тя темата, отдавна се изчепи, ма некой мод че я отдели...да не стоят и те без работа, че почват да мислат глупости wink;
Явно с опонентите ми говорим на различни езици....я ви натъртвам че неаме стандартизация за качество и размери, вие само икономика, та икономика....
Е нека Матеев, каже,на колко от старите му кошери, които разпродава, магазини, корпуси, табли, дъна и пр. са взиамозаменяеми ?
доскоро имаше едиин рекламодател и тука....дошъл си човека с некой спастрен лев от чужбината, поогледал се, видел, че далаверата е у програмите и програмистите... зимал дърводелски машини за 5-6к лв. ...и давай да прайме....
...у наше село, също се появи такъв, праи добри кошери за цена 67/75 лв. и чех да си зеам даже....ма му закарах на магазинера един корпус и един магазин от мойте и го накарах да ги наложи, да вида дали че напаснат....е имаше дзеф най-малко 1 сантим....е къ да зеам българско, като секи си праи нещата накъде му сочи онаа работа ?!?!?!?
...одих и при дърводелец, да го питам, колко че ми излене да ми напраи магазини и корпуси по мойте мерки....оня се чеса и почна с увода, че променянето на производствена линия( ?!?!?!?) струва пари...после смета, смета и ми каза, че требва да иам минимум 100 парчета поръчка, че да ми обърне внимание.....накрая, пак след сметане ми обади цена от 27 кинта на парче!
Разбирам, че има фирмени разходи, ама работата на принципа "ден година храни" в условия на криза води до безработица!!!!
...та се едосах, зех си една габровка и таа зима си врътнах 20 магазина, без да се натоварвам и на минимална цена wink;
Първоначално публикувано от Charles Bukowski
Ами машината вече работи. Тънкия момент се оказа в това, че помещението трябва да е нагрято и темперирано с температура 22-25 градуса. Когато стоплихме помещението, а с него и валяците на машината и обливащата ги сапунена вода, проблемите с трошливостта престанаха и машината запя. Понаправихме малко основи и сега сме се концентрирали отново върху рамките. Вече всичко е ясно, но възникнаха нови два момента:Първоначално публикувано от Светозар Каменов
1. Восъка леко потъмнява, когато се нагрява до 120 градуса. Това е много неприятно. Дори и да се сложи перфектен жълт восък, след дезинфекция на 120 градуса той придобива леко кафеникав цвят на църковна свещ. Започвам да се чудя дали наистина трябва всичко на 100% да се дезинфекцира? За чужд восък - да, задължително ще го дезинфекцирам, но за мои струва ли си, след като със сигурност знам, че нямам болести? Същия проблем ще възникне и с хора, които са си донесли личен восък за преработка. На тях също ще им се наложи да избират между жълтия цвят и дезинфекцията против болести.
2. Вторият момент е с температурните разширения на восъчната основа, но това в следващия постинг. Засега вижте на снимките какъв цвят придобиват основите след дезинфекция:
![]()
![]()
Първоначално публикувано от Mateev
Как да съм сигурен като покрай мен има толкова "невежи " пчелари!
Относно цвета на основите за мен си е много хубав даже.
Другият голям, дори бих казал ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ е големият коефициент на температурно разширение на восъка. Всеки сам може да си провери колко е той. При мене отливам дезинфекцирания восък в едни пластмасови легенчета (тавички) с дължина 40 сантиметра. На другата сутрин когато изстине го гледам, че се е отлепил от всички страни и се е отдалечил от тях с по 5 до 8 милиметра. Тоест ако при 60 градуса е с дължина 400 мм, то при 10 градуса е 384 мм. Или това прави температурни разширения от порядъка на милиметър на метър на градус целзий (или 0.1% на градус целзий).
В кошера зимно време температурата може да достигне до - 20 градуса по периферните рамки, а лятно време при големи горещини може да достигне 40 градуса. Тоест говорим за температурен диапазон от цели 60 градуса, който ще доведе до цели 6% промяна на линейната дължина на восъчната основа. При 40 сантиметрова рамка дова прави 2.5 сантиметра !!!
Това е огромна промяна в линейните размери !!!
Ако това наистина е така, то тогава обтелването вместо да помогне, МОЖЕ ДА ПОПРЕЧИ !!!
Според мене още веднъж трябва да се повдигне въпроса с рамките и тяхното обтелване, но този път трябва много внимателно да се разнищи часта с топлините разширения и какво може да се случи при един или друг начин на обтелване.
За ВО съм сигурен ,че има линейно разширение,но за изградена пита ако има такова то е много малко.Просто структората на килииката вече не позволява такива колебания. Не ми се случвало от топлина още да ми се свлече пита в кошера.Първоначално публикувано от Mateev
Само не разбрах какво му е на цвета на основите и на мен ми допадат като цвят
и доста по кофти съм ползвал но пък как бързо ги изградина
според мен цвета не е определящ а състава
Аз не мога да съм критерий дали цвета е добър, лично на мен ми харесва. Мисля си това извиване дали няма да е проблем при монтирането.
абе ние нема да се женим за тия основи, че да ни харесват....важното е на пчелите дали ще харесат......
...а относно разширенията, никберк е прав!...некой замислял ли се е защо формата на килииката е правилна шестостенна призма ?
http://beehive.blog.bg/hobi/2009/05/...chast-i.335723
Първоначално публикувано от Charles Bukowski
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))