Цитат Първоначално публикувано от Nic
Цитат Първоначално публикувано от Stefanbg
Колега, аз до сега слагах лентички, но след като изгледах този материал си купих плаки, а днес си купих и 2 л мравчена киселина. ...
Какви мерки за безопасност използваш-ръкавици, маски и т.н
Ами на първо място повишено внимание! И ръкавици!!! Ако не си вреш лицето вътре или да духа към лицето ти не се усеща нищо. Ама мойта госпожа любопитна (жени, кво да ги прайш) още с отварянето реши да ги помирише. Подскочи малко, ама нищо и няма, тя и преди така си изглеждаше. Но работихме експедитивно. Повдигам капака, тя пъха плаката, избутвайки пчелите, които са върху рамките, аз затварям...всичко за 10-15 сек. на кошер. Но пропуснах на ЛР да сложа по две, минаха с по една. Значи, в събота около 15-16 ч. ги сложихме и във вторник около 11 ги махнахме. Бяха сухи, без миризма, леко деформирани от изсъхването. Вземахме ги с едни малки плоски клещички, за да не си завираме пръстите между рамките. Всичко става много лесно и бързо, и ако вярваме на по-опитните, действат надеждно. Само че забравих да отворя прелките докрай, ама добре, че не беше горещо.
Пропуснах да спомена, че ние обработвахме само 14 семейства, при това в хладно и проветриво време. При високи температури може да се вземат и други мерки, но най-важно е да не се допуска контакт с кожата. Иначе изпаренията едва ли ще навредят, освен ако не ги размахваш над главата си, защото парите на киселината са по-тежки от въздуха и падат надолу.
А ако трябва да спазваш изискванията за безопасност, трябва си и маска и очила (работил съм в химическо п-во и зная как е). Но когато регенерираш (деба сложната дума) плаките, мисля че задължително трябва да се вземат сериозни мерки. Възможно е разливане, пръски, изпарения да се изтласкат от плика и т.н.т. И най-важното - никакви полови снош..пардон, тва беше за спин. Никога не наливай вода в киселината, докато разреждаш. Налива се киселина във водата. Иначе може да те напръска сериозно. И най-добре да се работи на открито. Абе ако сам си разреждаш киселината, прочети правилата за тази работа. Ако не ги знаеш, де.