Благораря за въпроса.
Ти като знаеш 10-те божии заповеди - винаги ли ги изпълняваш?
Грешно ме интерпретираш и то системно. Явно има догми срещу които и на теб ти е трудно да се бориш.
Благораря за въпроса.
Ти като знаеш 10-те божии заповеди - винаги ли ги изпълняваш?
Грешно ме интерпретираш и то системно. Явно има догми срещу които и на теб ти е трудно да се бориш.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Трябва да се чете внимателно и да не се правят прибързани коментари.
И аз съм човек. Всеки си има собствена камбанарийка, и вижда света, пречупен през собствените си заблуди и грешни разбирания. Единна истина няма и само бъдещето е съдник на днешните ни (може би грешни) разсъждения и действия.Първоначално публикувано от scutellator
.И аз съм човек. Всеки си има собствена камбанарийка, и вижда света, пречупен през собствените си заблуди и грешни разбирания. Единна истина няма и само бъдещето е съдник на днешните ни (може би грешни) разсъждения и действия
Например: Моите основи са трошливи, на другите не са трошливи. Следователно: другите слагат добавки. А дали не използвам погрешна технология? Германците са си го казали, турците не, но пък тяхната машина е по-евтина...
И сега след всичко изписано, дори да има добросъвестен български производител, кой и как ще докаже, че не е маскара?
Не знам какво да кажа. Мене са ме учили винаги да казвам истината, пък да става каквото ще става. Ако бях си замълчал по-добре ли щеше да е?
Не знаеш колко много хора ми написаха лични съобщения с подкрепа по темите, които водя. Само дето не знам защо ми пишат в лични съобщения. Може би са наплашени от някого - знам ли. Мене обаче не ме е страх - казвам си нещата така, както си ги мисля, и понякога дори страдам от това.
По въпроса за качеството на основите - ако някого съм го обидил несправедливо - готов съм да се извиня публично. Ако някъде съм написал нещо невярно - също съм готов да се извиня публично. Не съм готов обаче с мое действие или бездействие да ставам съучастник в измама или престъпление. Така че ако и в бъдеще имам някаква важна информация - пак ще я споделям, независимо колко е комплицирана.
А Българските производители ако всичко си им е наред - няма какво да се притесняват. Ако обаче има нещо гнило, въпрос на време е това да се разбере. Въпрос на време е някой да поръча анализ на техните основи в някоя лаборатория. Мога и аз да го направя с едно щракване на пръстите, ако някой от тях ме предизвика.
Засега си мисля, че по-коректно ще е вместо да ги разобличаваме, просто да им намекнем и да им дадем шанс да се поправят, ако нещо случайно са съгрешили. Ако не - значи всичко е наред и тази тема не се отнася за тях. Това е. Крайният резултат от тази тема ще е, че всички пчелари в България ще се сдобият с по-качествени основи или ако основите останат същите, поне ще знаем от какво са направени и как са направени. Нима това не е добро за всички?
Ами ако има добросъвестен производител и се е почувствувал засегнат от моите постинги, нека открито да обяви това. Спора ще се разреши чрез подробен химически анализ на случайно избрани негови основи. Анализа ще се извърши в акредетирани западни лаборатории - поне в две различни лаборатории. Аз ще платя анализа. И после в зависимост от резултатите в анализа или аз ще се извинявам, или производителя. За мене е лесно да се извиня - аз съм никой. Ако обаче се окаже, че някой производител дълги години е лъгал всички български пчелари - тогава какво? Дали ще бъдат приети извиненията му?Първоначално публикувано от Светлин Атанасов
Още веднъж повтарям - компромисния вариант е всички производители тихомълком да си променят дизайна на кашоните и в новия дизайн да сложат елементите, които описах 10 постинга по-нагоре (от какво са направени основите и как са направени, има ли дезинфекция, има ли добавки - какви и колко и т.н.). Та ТОВА СИ Е СТАНДАРТ за всеки един продукт, който се предлага на пазара в България. Вземете една лютеница и вижте етикета. Защо това не се спазва и от производителите на восъчни основи?
Наистина грешно интерпретираш хората.
Първо - Не съм адвокат на другите производители.
Второ - Технологията, която използваш води до трошливи основи.
Пояснение: Има две различни технологии за производство на основи. Горещо оформяне на килийките, т.е. леене, малко по-просто производство, но основите стават трошливи - това е твоята машина. Студено формоване, т.е. щамповане, малко по-сложен процес и по-еластични основи. Фирми произвеждащи и двата вида машини обясняват какви резултати да очакваш при използването им.
ПП Заради акъла - може да подготвиш един от онези старите кошери пълен със студена бира.
А цвета, аромата, прозрачността и другите физични параметри?
И защо ли имам чувството, че смесваме първопричината и следствието. Дори и при студеното щамповане първо имаме същото леене, само че върху гладки валяци. Ако си прав, че леенето предизвиква трошливост, то тогава какво студено щамповане е възможно върху трошливи гладки основи, които преди това също са лети.
А може би е точно обратното?
Например че технологията студено щамповане ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗИСКВА МЕКИ ОСНОВИ, и именно това принуждава фирмите да слагат някакви допълнителни пластифициращи съставки. Иначе няма как да щамповат върху трошлив материал. Тоест не са виновни фирмите, а остарялата технология.....
Навлязохме в зоната на здрача (предположенията) и имам чувството, че все повече се отдалечаваме от истината. Няма ли някой знаещ да разбули тайната и да каже къде всъщност се намира истината? Рано или късно ще я открием, но защо да се мъчим?
На мен темата е много интересна и ти благодаря че споделяш получените резултати.Възникват доста въпроси относно корекноста на производителите. Ако има засегнати то това май трябва да сме ние - пчеларите и крайните потребители.
Няма ли някой знаещ да разбули тайната и да каже къде всъщност се намира истината?
В България - НЕ.
(то тука за всичко хората умишлено се държат в неведение и некомпетентност)
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))