Здравейте,това е първият ми пост във форума.Ще се радвам да станем приятели и да споделям с вас проблемите и наученото в пчеларството.От Сливен съм и съм пчелар повече от 30 години.
За Новата програма-2014 година научих,че под въздействието на собствениците на големи пчелини ще се въвеждат нови ограничения:Задължителна регистрация като ЧЗП,частен земеделски производител най-малко 5 (чух и за 3)години.Защото не им се бутало по опашките с разни аматьори.
Във времето,в което навсякъде се тръби,че пчеларството и пчелите загиват,те въвеждат нови ограничения!?Има много млади хора,които са без работа,искат да се трудят и вместо да тръгнат за чужбина да слугинстват,решават да започнат работа тук.Не зная какви са аргументите на Разплащателната агенция за това,но мисля,че абсолютно не са прави.Просто трябва да се помисли за друг начин за регистрация,за да се ликвидира това унизително висене с денонощия по опашки,завършващи с бой и унизени отпаднали от надпреварата "Кой е по-нахален" , а за тези,които получат средствата,да се контролират как ги разходват и КАК ОТГЛЕЖДАТ пчелните семейства.На тези,които абсолютно не умеят да им се оказва помощ или като крайна мярка,да се отнемат.
Не зная как може да се повлияе на централната власт,но мисля,че главна задача е в България да се отглеждат повече и на повече места пчели,а това може да стане,когато има все повече нови пчелари.Ако вие знаете,дайте съвет,да се съберем и да го направим!