В четвъртък сутрин започнах да монтирам основи от Пенчев останали ми от миналата година. Кашончето беше пренощувало в бараката и към 9.00 часа основите бяха супер трошливи. От начало помислих че трошливостта е заради това, че са поостарели, но след като ги сложих на няколко купчинки да ги напече слънцето всичко си дойде на мястото. Цвета също се променя в зависимост от температурата. Имам приятел който е работил доста в цех за парафинови свещи и в началото също са имали подобен проблем и са го решили като са темперирали помещението. Добавки естествено също се ползват като със сигурност восъка се избелва с кисилини, като Пенчев ползва сярна, а Ловеч ползват оксалова.
Не разбирам как съветвате да се питат другите производители за тайните в занаята. Трябва да са ненормални да си кажат. Че на етикетите се лъже яко, е абсолютна истина. За съжаление в пчеларството няма никакъв контрол въпреки, че се работи с хранителни продукти. Имам дълъг опит в работата с такива и ако знаете колко изисквания има и колко документация 90% от вас ще се откажат да продават ако тези изисквания се приложат към пчелните продукти.