Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 24
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Определено направата на разни експерименти ми харесва много повече от традиционното пчеларство. Имам стотици въпроси от типа "Какво ще стане, ако...", на които въпроси все още не съм намерил отговор по книжките. Нещо повече - не получавам отговори и от стари пчелари с "огромен практически опит".

Ако трябва да направим аналогия със строителството - искам да бъда архитект или конструктор, а не зидаромазач с огромен опит от 1 милион иззидани тухли. Двете неща не трябва да се бъркат. Зидаромазача не може да проектира големи и сложни сгради и не му е работа да се меси на конструктора или архитекта. Важи и обратното - един архитект може да е много добър, въпреки че никога не е държал мистирия в ръката си.

Та на фона на тези разсъждения аз искам да стана специалист-пчелар и дори искам да направя някакво нововъведение или откритие, но за тази цел въобще не е необходимо да се уча да отварям кошери и да ръчкам пити с мед насам-натам. Има си хора за тази работа, а моята роля е да направя онова, което те не го могат, а именно организацията, логистиката, маркетинга, пласмента и т.н. Двете неща не си противоречат. Наистина човек може да стане специалист по пчеларството без нито веднъж да се е доближавал до кошер.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Ясно,искаш да станеш "МАСОН" по пчеларство.
    НО, без " чиракуване" няма да откриеш ... топлата вода cool;Успех все пак!
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Матеев, проблема не е в незнанието.Всеки от нас е бил незнаещ и неук, и ако някой каже, че е разбрал напълно пчеларството, то може да го наречеме лъжец.Никой,никога не е разбрал и няма да разбере напълно за какво иде реч, при пчелите и техния живот.
    Както казах проблема не е, в незнанието ти.Тук няма колега, който да не би ти помогнал, не само със съвет а и със безвъзмезден труд, дори ако се наложи.Проблема при теб е другаде, а именно в подхода ти.Смени си подхода на писане, говорене с колегите, държането и прочее тук в форума и ще видиш, колко приятно изненадан ще останеш.Дори от хора, с които си уж на нож...

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev
    Наистина човек може да стане специалист по пчеларството без нито веднъж да се е доближавал до кошер.
    Без да се е доближавал до кошер човек не може да стане специалист по пчеларство, а само дървен философ. А организирането на маркетинга и пласмента може да те направи специалист, но не по пчеларство, а по маркетинг и търговия.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Няма да обърна внимание на въпросите на които и сам може им намериш отговора съвсем скоро.

Ако количеството на пилото е прекалено много в началото на пашата, то голям брой от наличните пчели вместо да летят за мед, ще се занимават с отглеждане на ненужно пило.;

Отделната пчела често работи само на малка фракция от пълния си капацитет.
    Скоро ще забележиш че еднакви по сила семейства дават различна продукция, както и често слаби на вид семейства по необясними причини носят повече от семейства превъзхождащи ги числено. Като оставим роевото настроение за момента на страна, "режим работа" при отделните семейства не е с еднакъв интензитет ( наследствен признак) . Това е една от причините за наблюдаваните по-горе ситуации.
    В конкретния случай, когато настъпи паша, количеството на пчелите ангажирани с отглеждане на пило рязко намалява. Те започват да вършат работата която преди това се е е разпределяла между 4-5 и повече пъти пчели.

Ако има други проблеми, например с температура, влажност, липса на вода, неизградени пити и т.н., то тогава голям процент от пчелите ще се занимават с проблемите, вместо да летят и да носят нектар.

2/3 от времето пчелите (кошерните) прекарват в "изчисления". Имаше и цяла книга написана за този феномен.
    Градежа на пити е отделен параграф и не е задължително да влияе на медосбора , дори и когато всяка година вместо с изградени магазинни пити се започва само на основи.

Роенето - то е твърде непредсказуем признак за математически модел.
    Има семейства макар и слаби, често да се роят повече пъти, да изпадат по лесно в роево състояние и по-трудно да излизат от него. Такива чийто "цел в живота" е да се мултиплицират вместо да събират мед.
    Другия екстремум също е често срещан и според мен към него трябва да се сремиш.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.05.2011
    Определено направата на разни експерименти ми харесва много повече от традиционното пчеларство. Имам стотици въпроси от типа "Какво ще стане, ако...", на които въпроси все още не съм намерил отговор по книжките. Нещо повече - не получавам отговори и от стари пчелари с "огромен практически опит".

Ако трябва да направим аналогия със строителството - искам да бъда архитект или конструктор, а не зидаромазач с огромен опит от 1 милион иззидани тухли. Двете неща не трябва да се бъркат. Зидаромазача не може да проектира големи и сложни сгради и не му е работа да се меси на конструктора или архитекта. Важи и обратното - един архитект може да е много добър, въпреки че никога не е държал мистирия в ръката си.

Та на фона на тези разсъждения аз искам да стана специалист-пчелар и дори искам да направя някакво нововъведение или откритие, но за тази цел въобще не е необходимо да се уча да отварям кошери и да ръчкам пити с мед насам-натам. Има си хора за тази работа, а моята роля е да направя онова, което те не го могат, а именно организацията, логистиката, маркетинга, пласмента и т.н. Двете неща не си противоречат. Наистина човек може да стане специалист по пчеларството без нито веднъж да се е доближавал до кошер.
    Повярвайте,добрия архитект е много добре запознат с мистрията ,триона и т.н. ,а иначе много ми харесват идейте ,дългите ви постове и мащаба на начинанието с което сте се захванал ,радвам се ,че сте в този форум и чета мненията ви с голям интерес ...успех с предстоящия сезон

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    .....Ами аз си мисля, че това мога да го постигна посредством ТЕРМОРЕГУЛАЦИЯ, комбинирана с АВТОМАТИЧНО ОТВАРЯНЕ И ЗАТВАРЯНЕ НА ПРЕЛКАТА в определени моменти. ....
    С две думи идеята е да елиминирам фактора ВЪНШНА ТЕМПЕРАТУРА и започвайки от първи април или дори от първи март във всеки един кошер да регулирам такава температура, ......

Ако затопляш семейството отвътре с цел повече и по лесното отглеждане на пило,трябва да осигуряваш и нужните вещеста на пчелите за това,най-вече прашец и вода,както и възможноста да се облитат и да се освобождават от отпадъчните вещества.Тоест нужно е и помещение,където температурата да е по висока от външната,може би тип парник.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.03.2011
    Абе Матеев, ти децата си по Екселска таблица ли гледаш ?!?!?!?
    (въпроса ми не е подигравателен, а сравнителен)

Не е проблема във вътрекошерните условия, те се регулират много лесно по естествен начин!
    Проблема е във външните и атмосферни условия...... да речем, нагласиш и настръвиш пчелите, като куче преди бой, за определена дата и паша...всички кошери са на МАХ...всичко е на 6.....ама почне дъждовен период и предвидената паша, се скапе и загние за норматив! Заеби пашата....ма кво праиш с пчелите на къс повод ?!?!?

Идеите ти не са лоши, 10% от тях да заработат, па че си на далавера!!!....ама все си мислим, че с твоите познания и желание за рационализации си избрал грешния отрасъл за развитие! Ако примерно беше станал кравар, там сичко е на линия :отпреде се бута раната, отзаде лайната, по средата млекото....последните две се продават,и накрая и на двете линии валат кинти...животното не излаза и не му е зор ква паша има вънка, дали вали и колко вали.....
    Цитат Първоначално публикувано от Charles Bukowski
    У някои хора няма и грам лудост. Представете си какво противно съществуване водят!

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Бях споменал някъде, че без ''ровичкане'' поглед и точна преценка, какво и как за семействата е невъзможно да се постигнат резултати, а в същото време възможностите на две ръце за количество са ограничени.Пчеларството е ЗАНАЯТЧИЙСКА работа другото са фантасмагории.

Странностите на природата наистина няма как да се регулират най-много да се съобразим с тях и да помагаме на пчелите до колкото опита и възможностите ни позволяват.

п.п. Mateev правилно си нацелил проблемите, но съм скептик да се разрешат по начина, който предлагаш.

Фотоволтаична климатична инсталация за пчелен кошер

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Според мен е невъзможно да се поставят пчелите на инкубаторен принцип с цел по-лесно да се контролират, защото са зависими от външните природни условия.
    По опростен принцип е да се учим от това как съществуват и оцеляват в природата.Световната тенденция е към еко пчеластво.

Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •