Виждам от мненията по-горе че не съм разбран правилно.
На времето наследихме от дядо ми ,лека му пръст пчелина който беше ограден с всевъзможни бодливи ,мерджан ,шипки драки разни...Не можеше да се поддържа издънките напредваха упорито всяка година из кошерите,изкопаването не водеше до никакъв резултат-израстваха наново .Пролуките между храстите запушвахме с треволяци и каквото падне.Животни пак успяваха да се промушат особено крави.Привличаха ги зелените храсти и тревата между кошерите по време на суша,имаше доста обърнати кошери.Откачих ,една пролет изкарахме кошерите на друго место и вкарах трактор с големи плугове после работата по почистването и направата на оградата отне още месец -монтирахме и електропастир направен по една схемичка от Млад конструктор и досега си работи..За двукраките животни (понеже имаше и такива набези) приложихме друга тактика която няма да споделя понеже ще вляза пак в точка 6 от правилата на форума
wink; Досега баща ми не се е оплакал от набези на хора и животни.В заключение да кажа че колегите които разчитат на храсти да си опазят пчелините че е загубена кауза-определено таралежа ще е вкаран в гащите. :D Времената се менят и ако някой след вас или вие решите да оградите пчелина си грамотно(а това неиминуемо ще стане) ще имате проблеми-икономията е майка на мизерията.