С риск да бъда намразен ще си позволя да направя една критика на декларацията. Първо искам да кажа, че аз не съм засегната страна (все още), не съм изкупвач, не съм монопол, не съм вносител, не съм износител. Тоест това, което го кажа, ще представлява самата истина, а не някакъв мой личен интерес.
В точка 5 на декларацията се говори за НЕЛЕГАЛЕН ВНОС на пчелен мед и други пчелни продукти. Останах гръмнат - откога има ЗАБРАНА ЗА ВНОС на мед и медни продукти? Живеем в ПАЗАРНА ИКОНОМИКА и всеки може да си внася и изнася каквото си иска, когато си иска и колкото си иска. Стига разбира се да не е забранено със закон. Напишете ми конкретен член и алинея от някой закон или наредба, който забранява вноса на меда. Ако такъв няма - махнете точка 5 от декларацията. Иначе излиза че в нея има НЕВЕРНИ ТВЪРДЕНИЯ. Как тогава да се вярва на цялата останала част от декларацията, ако в нея има невярна или лъжлива информация.
Другата критика е по точка 2. Там също има лъжливо твърдение, че МОНОПОЛИ И КАРТЕЛИ определят изкупните цени. Това не е вярно. Изкупвачите на мед в България са десетки и стотици фирми - за какво монополно положение ми приказвате? Посочете конкретен монопол, който да държи над 50% от пазара. Да, ама не. Такъв НЯМА.
Истината е, че международните цени на меда са ПАЗАРНИ и се диктуват НА СВЕТОВНО НИВО от големите играчи - Аржентина и Китай. На нас може и да не ни харесват, но няма как - ЖИВЕЕМ В ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. Няма как един изкупвач на мед да ви го купи по 5 лева, а после да го продава по 4.20. Такива глупаци няма, така че коригирайте или въобще изхвърлете точка 2, защото звучи несериозно.
Трети проблем в точка 2 е това, че някой ви лъжи в пробите. Това така ли е наистина? Имате ли поне едно доказателство с някакъв документ, или това е поредната лъжа или измислица.
Просто искам да ви намекна, че това е ОФИЦИАЛЕН ДОКУМЕНТ. Подходете към него много сериозно. Не е редно в текста да има ЛЪЖИ или ИЗМИСЛИЦИ, както и всякакви други СЪМНЕНИЯ и НЕДОКАЗАНИ ТВЪРДЕНИЯ. Ще го четат отговорни хора и после ще докладват на по-високо място. Не слагайте в устата на тези хора лъжи, защото може да стане точно обратното - да навредите на сектора, вместо да му помогнете. Претеглете всяка една дума, защото към днешна дата документа е много компрометиран. Прочетете го още веднъж и оставете в текста само това, което представлява ДОКАЗАНИ ФАКТИ.