Асен Въков си няма и представа как се прави подхранването със суха захар, защо се прави, какви цели се преследват и дали въобще тя влиза по някакъв начин в меда. Отговорите на всички тези въпроси ще излязат в някой от следващите броеве на същия вестник. Точно пред Първулов, Якофов е доказвал къде отива захарта и че по време на паша пчелите въобще не я поглеждат. Няма и как да стане това. Експеримента се състои в следното. В експерименталния кошер захарта е оцветена с оцветител за сладки. Избран е червения цвят, поради обясними причини. Опитът показва, че при отсъствие на нектар от природата и наличие на пило в пчелното семейство, кондензиралата влага "намокря" сухата захар и пчелите могат да взимат от нея. При наличие на паша откритото пило е по-ограничено, пчелите вентилират усилено нектара и сухата захар става още по-суха-става на камък. С отминаване на пашата влагата в "топлата хранилка" се завръща и захарта пак омеква и пчелите отново започват да се възползват от нея. Та да се върнем на експеримента. Експеримента показва, че оцветител в питите с мед няма, а червения цвят присъства само в питите с пило.