Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна
Резултати от 21 до 30 от общо 35
    Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Матеев,ако поставиш ЛР основи върху плодник на ДБ все едно слагаш магазин.Майката няма да се качи горе , а пчелите ще пълнят и запечатват стоков мед , разбира се , ако има паша.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    щом си решил да правиш максимален брой отводки всяка изградена рамка ще ти е от полза,така че поиграй си wink;
    спартак е много прав, на плодник с ДБ рамка много трудно ще накараш майката да се премести в горния корпус.

Цитат Първоначално публикувано от Mateev
    Правилна ли е една технология от типа - "изчакай акациевата паша и веднага след нея започни бясно да храниш семейството с цел да стимулираш майката бясно да снася и така да извадиш 2-3 отводки от 1 пчелно семейство до края на август"

И въобще храненето с апиинверт при бедна паша достатъчно ли е, за да могат пчелите да произвеждат восък и да изграждат пчелни пити?
    Първо много зависи от медоносния конвейр в района на пчелина и от модела на кошера.Най-ройливия период е веднага след акацията.При мен от акация до липа има поне 20дни и познай за какво мислят пчелите през това време.За да не мислят за глупости започвам едно велико ротиране на корпуси и това докато цъфне липата.В тоя период свалям 10кг.Не дай си боже да вали през този период ,като миналата година две седмици и после само можеш да седнеш по обед в пчелина и да брош.
    Та с горното което написах смятам ,че с допълнително хранене няма да постигнеш целта ,която преследваш.По добре ги стесни.
    Относно изграждането на ВО.Година с година не си приличат.За мен съм приел като цъфне дюлата започвам масирано подаване на ВО.В зависимос от силата на семйството слагам от една или две ВО ,на другия ден ги въртя на 180 градуса ,а на третия ден ги вадя и на тяхно место слагам нови.Така за две седмици ми изграждат по-един корпус ,който в последствие слагам .Това е моя начин ,но аз гледам 50 стокови семейства и още 20 в резерв.При 500-1000 семейства работата е само с цели корпуси наведнъж.

Матеев, в твоя случай няма да стане със съвети от форума. Твърдиш, че имаш финансови възможности, за това бих те посъветвал, да си наемеш опитен пчелар ( с опит при ЛР кошери) и не се отделяш от него, даже и да му "чиракуваш". А през свободното време четеш, четеш и пак четеш. Следващия сезон, може и сам да започнеш експерименти, но с отделни групи от кошери, за да имаш представителност на резултата.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    То това се подразбира. Опитни пчелари вече имам 3-ма и слушам техните съвети, но аз съм такъв човек, който иска всичко сам да го разбере. Не е достатъчно да знам как се прави - искам да знам и защо така се прави. Искам да проумея и да осъзная логиката на всичко това. И единствения начин това да се случи е да взема съвет от колкото се може повече хора.

Та искам да благодаря на тези, които се отзоваха. Някои от тях дори ми написаха в лично съобщение подробни инструкции стъпка по стъпка, за което съм им безкрайно благодарен.

Ами всяко семейство е различно и реагира по различен начин. За едни ще е достатъчно само да им добавиш корпуси от горе и до края на сезона, ще са се прехвърлили както ти предполагаш. Други ще трябва да се подтикнат малко, примерно с качване на пити с пило. За трети ще трябват много крути мерки, арестуване на майката с ханеманова решетка. Но за това трябва опит и правилна преценка от страна на пчеларя, иначе се губи много време, а може и да пропуснеш целия сезон.
    А като става въпрос и за 500-1000 кошера, работата няма как да е малко.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Трябва да прехвърля 8 силни семейства от ДБ в ЛР.
    Понеже има пило в долния край на питите реших да не ги режа, за това ще направя така:
    понеже съм с дълбоко дъно ще пусна в първия корпус 10 ДБ рамки и върху тях корпус с основи, след като го изградят слагам трети и се надявам майката да се качи във втория.
    Семействата са много силни, като вдигна магазина преливат от пчели, ако някой ми помогне със съвет ще съм му благодарен.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Моят приятелски съвет е да не бързаш да прехвърляш всичките. Поработи малко и с двете системи и виж коя ще ти допадне повече.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Днес прегледах новите попълнения ДБ и са ми много неприятни с тези голями пити докато ги извадя измачкам пчели с това раздразня останалите, а на ЛР е питата се вади токова лесно.
    Направо се чудя как има хора който да харесват ДБ.
    Така или иначе 3 ще останат в ДБ защото няма да имам повече кошери а свърших и парите

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Какво ще кажете дали е добре да сложа 3ти копрпус с магазинни пити.
    Семействата са много силни и като и сложа един копус и един с основи за градене и е много тясно, а нямам никакви изградени пити, ако и сложа 3ти корпус с основи ще и дойде много за градене.
    За това мисля в 3ти корпус да сложа магазиннитие докато изградят 2рия корпус и после ще ги сменя с корпусни на основи.

Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •