А на мене тепърва ми предстои голямото прехвърляне на над 400 кошера и все си мисля дали няма някакъв начин да стане още по-лесно от това да се режат хиляди рамки. Ами ако не желая да ги спасявам тези рамки?

Какво ще се случи ако върху един ДБ плодник просто поставя един ЛР корпус, зареден с празни пити с восъчни основи? Няма ли пчелите да започнат да изграждат основите и после майката да се качи горе, защото и е по-топло? И после няма ли пчелите да прехвърлят всичкия мед отдолу нагоре, защото не могат да търпят мед под пилото?

А какво ще стане, ако върху един ДБ плодник сложа 2 броя чисто нови корпуси с нови пити с восъчни основи? Няма ли цялото семейство да се качи по горните етажи и да пренесе със себе си всичкия мед и прашец? И когато се опразни ДБ плодника - просто го вземам и изхвърлям, а на негово място слагам ЛР дъно. И след това започвам да си правя стандартните ЛР ротации.

Тука вече съм страшно некомпетентен и ще съм благодарен на всяко едно зрънце информация, което ми подхвърлите.