Здравейте, през лятото на 2011г. си направих едно 6 ДБ рамково което беше предвидено за създаване на рояк, за помощно семейство и т.н. Направих го от 2,5см фибран ( синьо-зеленият на цвят) дъното е дървено а капака на тавана е от шперплат. Имах няколко плаки от печатница, и от външната страна го "облепих" с тях. Миналата зима беше изключително студена, а то нямаше много запаси от мед. На пролетта бях изненадан колко мед му е останало. Тази зима също нямаше никакъв проблем. До сега не съм имал проблем с мишки или кълвачи. НО... едно голямо НО има проблем с конденза. Като го отворих за първи преглед, шперплата който използвам за покривна табла беше почернял и имаше вода. Помислих си, че му е протекъл покрива, но.. всъщност беше конденз. Мисля, че установих причината. В бързината да го направя съм забравил да пробия вентилационен отвор на капака. Аз съм доволен от този материал. Ако правя нов кошер, мисля да направя нещо като "вафла" тънки дъски по средата с 2см фибран. (някъде гледах клипче с такъв кошер). Много интересно изработиха един лежак. Дървена конструкция от бичмета 5х5 сложиха фибрана и заковаха дъски 2 см. от външната страна и около 1 см. от вътрешната страна. При тях се получи 8см дебелина на кошера.![]()
P.S. през лятото направих и магазин от същият фибран - нямаше никакъв проблем.

Цитат