Да колега Матеев за ползата от такъв модел нека всеки сам прецени.Аз лично съм за и смятам че пак ще е отправна точка спрямо която да преценим с колко храна за пролетното подхранване да се запасим ,не да купуваме по няколко пъти също така да бпреценим колко восъчни основи магазинни рамки,времето през което да отваряме кошера за разширяване защото всички знаем че излишното отваряне на кошера е пречка за нормалната работа на пчелното семейство.Valyo е прав много са факторите от които зависи развитието на дадено семейство и за жалост много от тях се определят от хората.Защото несъм срещал досега едър земевладелец(умишленно използвам това прилагателно)да се интересува каква вреда евентуално може да нанесе на пчелните семейста в раьона.Но аз много пъти съм търсил и програма която да помага за работата с кошерите която показва състоянието на всеки кошер,нещо от сорта:на 10 април след основен преглед нансям кореции и след това като я отворя да погледна и да видя кошер номер 101 е на 6 пити 2 от тях пило,номер 12 е на 8 пити 4 пило и т.н..:Може би има такава програма,ако някой от колегите знае за съществуването и моля да каже от къде да се изтегли,закупи или там каквото друго трябва да се направи.Компютрите не са ми силна старана така че ако съм използвал неподходяща терминология,извинете ме.