Цитат Първоначално публикувано от Владо-Gillan
Аз пак ти казвам, не знам обърна ли внимание или не, на написаното вчера от мен.Но помисли много сериозно, и си извади нужните изводи.Пишеш че започваш бизнес с пчеларство, в това няма лошо, дори напротив, но знай едно..
Ако искаш, да се занимаваш професионално с пчеларство трябва инвентара да е еднакъв и да е заменяем всеки един елемент от кошера.Не се втурвай да купуваш от ляво и дясно каквото ти изпадне и мислиш че е далавера, а купувай само едни и същи кошери от един и съши производител.От 500 кошера, да няма един различен.Корпуси, плодници, дъна, рамки, магазини, капаци и прочее да са заменяеми за всеки един, защото ако не е така, от голям и силен старт породен от ентусиазъм, ще се превърне във провал начинанието.по добре купи малко по скъпи и хубави кошери, те ще ти излезнат по евтино, отколкото да тичаш между 500 кошера и да се чудиш този корпус или магазин от кой кошер е.И това всеки път когато имаш работа по семействата.Другото което е, по добра рамка от дървената няма, лесна е за работа, лесно се дезинфекцира, цената и е добра и пчелите се чувстват най добре на дървени рамки,Може да се изпише много по въпроса, но това ще стане с времето, няма как да нахвърляме всичко на куп и да ти гледаме сеира.
Не ме подценявай........
Помислил съм за всичко, което написа, и за още 100 други аспекти, които не си написал. Имам развит подробен бизнес-план, с подробно предвидени последователности от действия, парични потоци, анализ на рисковете, разработени оптимистични и песимистични сценарии и т.н и т.н. Не забравяй, че плувам в свои води и правя неща, които цял живот съм ги правил. Не е необходимо да знаеш пчеларството, за да управляваш голям пчеларски бизнес. По същата логика управлявам козметичен бизнес със стотици тирове експорт годишно, но си нямам никаква представа от какво се състои една паста за зъби или една боя за коса. Има си технолози и химици - нека те да мислят за рецептурите. А аз мисля и се грижа за глобалната логистика на процесите, които протичат вътре във фирмата, както и за комуникацията с 3-те най-големи клиенти и 3-те най-големи доставчици.