Имам един любим лаф:
Как може да бъде изяден един слон?
Отговора е - "Ами на малки хапки."
Как може да бъде построен един напълно автоматизирания кошер на бъдещето?
Ами лека полека, стъпка по стъпка, започвайки именно от елементарните терморегулаторчета и други електронни джаджи и постепенно усложнявайки хардуера и софтуера.
Ето какво съм си заплюл за експеримент още през тази година:
На първо време считам че е най-важно да си осигуря някаква охрана и видеонаблюдение на пчелините, като за тази цел ще ми трябва и локален източник на електроенергия, Wi-Fi мрежа, предаватели и т.н.
Системата си я представям така:
В центъра на пчелина има метален решетъчен стълб стил ЖР-тата на далекопроводите. Височината на стълба е 5-6 метра. На ниво около 4 метра (за да не се достига от човек без стълба) се поставят 2 вертикални фотоволтаични панела, ориентирани съответно на югоизток и югозапад. Ъгъла между двата панела е 60 градуса. Пространството зад тях (на север) се затваря от обикновенна плоскост. Вътре се образува един обем, в който ще скрия акумулатора, компютъра на пчелина и всичката останала електроника.
Над фотоволтаичните панели има 4 броя камери, гледащи кръгово целия пчелин. Изображението се записва в локален DVR, който е включен в компютърната мрежа. При генериране на аларма от Motion Detect се задействува сирена, палят се прожектори, бляскат светкавици и освен това се изпраща радиосигнал на СОТ фирмата и естествено и на моя GSM. Това на теория. На практика Motion Detect функцията е силно ненадеждна и има много фалшиви задействувания, но това е по-добре от нищо. Освен това логиката може да се насложни с PIR датчици и с целия останал арсенал от датчици и сигнално-охранителни техники, които охранителните фирми използват.
Над камерите има 2-3 броя остро насочени 24 dBi 2.4GHz или 5.8 GHz антени. С тях ще се прави релеен канал с цел Wi-Fi радиовръзка до най-близкото населено място или до друг мой пчелин, който има достъп до интернет. Целта е да се изгради мрежа във всички пчелини и от всеки един от тях да се "виждат" всички останали, както и да има достъп през интернет до всеки един от тях. Така изградената мрежова и информационна инфраструктура ще бъде в основата на бъдещите автоматизации по кошерите и пчелините, които в бъдеще ще се измислят и пробват.

Цитат