Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 48 от 91 ПърваПърва ... 38464748495058 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 471 до 480 от общо 901
    Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Аз лично слагам строителната рамка винаги втора от южната ( топлата )страна.През средата на май месец може и втора такава и то в средата на гнездото , но само на силните семейства.Само да ти уточня , че работя със строителна подобрена.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Потребител
    Регистриран
    01.03.2012
    Здравейте,днес като отварях кошерите си за да им сложа питки ми направи впечатление че някой от кошерите, които имат по някоя друга празна пита зад преградната дъска,има по-малко напръскан нектар или нещо такова, но е сладко,на пита около 20-30 килийки.Почти сигурен съм че няма как да е нектар от цветове,цъфнала е само леската и някой дрян,съмнява ме да крадат от някой друг пчелин.Какво мислите Вие колеги някой наблюдавал ли е такова нещо?

Наблюдател
    Регистриран
    19.06.2012
    колеги здравейте и от мен! Одеве бях до пчелина и реших да огледам труповете на пчелите пред кошерите. пред всеки имаше по 5-10 трупа на пчели - до тук нищо притеснително. Но като ги огледах по обстойно открих на една пчела да има жив акар. Та въпроса ми е - с какво е най - подходящо да третирам сега семействата против акари?
    Предварително благодаря за отговорите.

Цитат Първоначално публикувано от Начинаещ
    колеги здравейте и от мен! Одеве бях до пчелина и реших да огледам труповете на пчелите пред кошерите. пред всеки имаше по 5-10 трупа на пчели - до тук нищо притеснително. Но като ги огледах по обстойно открих на една пчела да има жив акар. Та въпроса ми е - с какво е най - подходящо да третирам сега семействата против акари?
    Предварително благодаря за отговорите.
    С оксалова киселина.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Кога да направя стесняването на кошера?
    На 08.03 го дават 17 градуса, дали може да направя основния преглед и да го стесня спрямо пчелите.

Потребител
    Регистриран
    07.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m
    Кога да направя стесняването на кошера?
    На 08.03 го дават 17 градуса, дали може да направя основния преглед и да го стесня спрямо пчелите.

Аз днес пак стеснявах....за мен това да чакам градусите да са над 15 е меко казано легенда.Днес проверих всичките семейства дали няма някоя умряла майка...Важното е да няма вятър.Все пак всеки си преценява как да действа със семействата си и най-вече всичко се определя за коя паша се подготвя

Наблюдател
    Регистриран
    19.05.2012
    Здравейте колеги, въпросът ми е следният: Днес като правих преглед на кошерите на единият имаше захранен маточник.Някой случвало ли му се е толкова рано да има маточник?

На мен лично не но на колега да. Вероятно стара майка и пчелите е подтикват към самосмяна преди да е сдала само дано се оплоди бързо
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Общо взето, щом има летеж, може да се прави бърз осведомителен преглед и стесняване. Отваряте, слагате едно платно и го подгъвате леко от едната страна и действайте.
    А колкото до ранния маточник, явно има търтеи в семейството и пчелите са задействали процедурата по подмяна на майката.
    Може много да ни е чудно, но света на пчелите няма нищо общо с нашия или нашите разбирания.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Вчера и днес много силен вятър, въпреки това имаше летеж но не мисля че е добре да ги отварям в такова време.
    Интересно ми е, че старите пчелари са гледали пчелите по коренно различен начин с минимално ровене из кошерите.
    Като говоря с тях ми казват, че пчелите си знаят работата и в плодниците почти не пипат.

Страница 48 от 91 ПърваПърва ... 38464748495058 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •