Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 97
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.03.2011
    В интерес на истината Сергей е много прав. Или по точно става и с полузахабена ножовка при забравяне на плика с ножовете wink;
    Важното е който какво си е направил, да му върши работа и да му е по-лесно

Аз пък тия дни поприключих с новия ми изпарител за ОК. По проект трябва да събира около 20-30гр. киселина и да се опушват поне 10 кошера с едно зареждане. Остава ми монтаж на вентилатор, ама засега се ослушвам за подходящ малък турбинен........ и тестове.....

Наблюдател
    Регистриран
    26.02.2012
    Няма място за сърдене,колега srg.Това е форум,всеки може да си изкаже мнението свободно,без натрапване.И накрая всеки си шета на акъла.Пожелавам успех!Важното е да бъдеш удовлетворен от това което твориш и да ти върши работа.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    На този изпарител ще му трябва вентилатор с голямо налягане, защото ще се запуши изходящата тръба от кристализирала ОК.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.03.2011
    И аз това си мислех, затова именно търся малък турбинен вентилатор с голям въздушен поток и след пробите предвиждам някаква изолация и скъсяване на тръбата към кошера. Не е изключено и при ненамиране на подходящ вентилатор, да разменя сеченията на тръбите.
    ОК имам достатъчно за експерименти и на евтина цена...а и до есента имам време за проби и настройки wink;

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Голям въздушен поток означава дебит, аз говоря за високо налягане, иначе - ДА турбинния е правилния вид, защото налягането при него е значително по-голямо. За изолация не ми беше идвало на ум и предполагам ще свърши работа.

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Румен Димитров
    И аз това си мислех, затова именно търся малък турбинен вентилатор с голям въздушен поток и след пробите предвиждам някаква изолация и скъсяване на тръбата към кошера. Не е изключено и при ненамиране на подходящ вентилатор, да разменя сеченията на тръбите.
    ОК имам достатъчно за експерименти и на евтина цена...а и до есента имам време за проби и настройки wink;
    Не съм ползвал такова нещо, но осовия вентилатор ще ти даде дебит, но не и налягане. А за центробежен - мисля, че една трохарка, от тия прахосмукачки, дето смучат трохите по масата може да ти свърши работа. Има ги за най-различни напрежения - от 3,6 V до 12 V. Аз поне такива съм виждал. Докато се занимавах с търговия доста минаха през ръцете ми. Даже мисля да използвам моторчета от 12 волтови за пробиване на рамки. На добра цена се намират в магазините тип Аутлет - тези дето продават преоценени, връщани, залежали и др такива стоки. Като ТСМ, макар че вече го спряха, Аргос и др.

Автор
    Регистриран
    28.02.2011

Re: ПЧЕЛАРСКИ ИНВЕНТАР "НАПРАВИ САМ"

Цитат Първоначално публикувано от Румен Димитров

Станок за пробиване на рамки.Моторчето е от гайковерт, но подлежи смяна, понеже намерих от ABS, по-мощно.
    А ремъчните шайби готови ли са или правени специално за тази цел. И ремъците - "О"-пръстени ли са или нещо специално.
    Доколкото виждам, валовате са болтове, дообработени на струг. Лагеруването в по 1 или 2 лагера, фиксирани с болтове и шайби. Ако не те затруднява, дай малко повече инфо, че твоята конструкция ми се струва най-достъпна за човек като мен - без специални машини.
    Благодаря предварително!

Почетен Автор
    Регистриран
    28.03.2011
    Шайбите са от пластмаса, с изрязан канал за "ремъка", малко по тесен от диаметъра на "О"-пръстена, за да няма приплъзване и стегнати с гайки за вала. Валовете са от калибрирана шпилка с нарязана резба за стягането. Лагера е по един на ос, като от едната страна е стегнат с голяма шайба а от другата си лежи на винкела, има и малка втулка, не позволяваща на гайката да опира във винкела. Шайбата притиска едновременно два лагера.
    Ремъците са от по-големи "О" пръстени и леко се разтягат, за да си влезнат по местата.
    Отдолу имам една кутийка в която има резервни бургии, ремъци и ключе за стягане на бургиите.
    Друго не се сещам, ето още малко снимки за по-ясна представа. Съжалявам за лошото качество...ама от телефона е така...

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Благодаря за изчерпателната информация, колега. Мисля, вече всичко е ясно. Качеството на снимките е достатъчно, за да се разбере идеята.

Наблюдател
    Регистриран
    08.05.2012
    Ето и нещо наскоро направено от мен макар, че бях ограничен от свободно време и реално го направих за около месец . Има обща мощност 340W с възможност за изключване на всеки ел. двигател и регулиране на оборотите и предпазване от изгаряне. Става за ДБ рамки плодникови и магазинни и ЛР рамки. Няма подвижни релси/водачи от мебели - защото и в тях има фабрични луфтове(избегнах излишни пари), а само със сухо директно плъзгане. Общата цена ми излезе към 60 лв.

Ето и клипове :
    http://www.youtube.com/watch?v=k2p7lWoadLg
    http://www.youtube.com/watch?v=FrJXdamzhP4
    http://www.youtube.com/watch?v=1P09K8ogoUM

Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •