Абе нали пчелите искали да им е тясно бе :D Майтапа настрани, искат обем, според мен де. Една година съм си играл да зазимя два ДБ с питите вдигнати в магазин отгоре, е няма смисъл от хамалогията, иначе от любов към спорта може да се пробва. Същата работа като две майки в кошер ДБ12. Из Форума се споменава за 20-25-30 кила мед при зазимяване, тез кила само пречат на пчелите и на пчеларя през зимата и пролетта, пак според мен. Смяна на инвентара при всяка нова идея или споделен челен опит? Никаква икономическа логика няма и не го разбирам. Изрязваш дъното на отречения, останал от дядо ти ДБ, слагаш мрежа /нали разбрахте-на дъното/, не повече от 15 кила мед в началото на зимата, найлон отгоре и стария ви ДБ става мултифункционален :D , производителите на кошери и без вас не могат да насмогнат на мющерии.
Владо-Gillan, ако не се лъжа при първата ти зима твоите дадани останаха без никакво зазимяване, пък после май са се представили доста добре, сигурно по-добре от на някои професионалисти. Сигурен съм че си мислил по въпроса.
Тази есен при мен едно силно семейство в ДБ10 имаше пило до последно но не си събра мед за зимата. Аз не съм свикнал така, но пък не се и притесних, във Форума намирам достатъчно информация, пък сме си обещали и да не сме догматици wink; . Давах му сироп като на другите, на последния преглед му сложих една пита с 3/4 запечатан мед и то си имаше 3-4 пити с мед само в ъглите, свих го на 6 пити. Преди Нова година на всички по един джоб с мед отгоре, сега в събота всички в отлично настроение, меда изяден от 1/3 до 1/4, тия с най-малкото запас са изяли най-много, ама не им се сърдя :D Е, за какво ми трябва да ги вдигам в два магазина и да им оставям 20 кила мед?
Последния абзац е само за сведение, не е челен опит и не съм го препоръчал на никого.

Цитат