Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 11 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 110
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator
    ...

Освен да вземем да приемем предизвикателството на доцента и да тръгнем по пчелините и да изследваме всеки един на място ПРЕД НЕГО и свидетели. Така както обещава, освен да го попитаме ако открием нозематоза при него, дали ще си закрие собствената развъдна дейност????
    Как мислиш дали доцента ще се съгласи. Защо мислиш че доцента и Ганчо отрязаха проектите на научната асоциация, темите на които бяха точно в тази насока. Явно някой се страхува, че ще излезне наяве голата истина.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Танаси
    С мелези, ние нямаме чиста раса, за съжаление.
    Не съжалявай!Природата залага на разнообразието а не на чистата раса.Това е измислица на човека.

Автор
    Регистриран
    30.08.2011
    Като изслушах лекцията на доцента и от него разбрах че и той не знае какви пчели има в нашата страна,нашенски Български,но не сам срещал такава порода пчели из нета

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Тя,истината си отиде с министар Игнатов
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Наблюдател
    Регистриран
    04.03.2013
    Пчеларски район
    Драгалевци
    Има също и рецесивен алел за цвят при италианките наречен "cordovan" , където черното е заместено от светлокафяво.?Защо само един алел да отговаря за това,другите къде отидоха?Защо рецесивния е черен,да не става въпрос за кодоминиране,хомозиготи ли са хетерозиготи ли ?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Алелът за черен цвят е доминантен.
    http://www.glenn-apiaries.com/geneti...l#anchor182031

Защо само един алел да отговаря за това

Първо е нужно да прочетеш отново определенията за ген, алел и хромозом. И ако почувстваш нужда, може да зададеш въпрос отново .

Алелът за цвят кордован, макар че е рецесивен , както всички други количествени белези е полимерен.
    Освен това този алел не е излолиран случай само при италианките, Карниките също го притежават, но там селекцията е такава че всички пчели проявяващи този белег се изолират/премахват от по-нататъшно развъждане.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    04.03.2013
    Пчеларски район
    Драгалевци
    Алелите са ми предлно ясни и те работят в комбинация.Съчетанието им (рецесивни и доминантни) определя фенотипа,който е различен от фенотипа на алелите поотделно.Стана ми интересно и попитах,извинявай нещо ако си се засегнал,просто ми беше малко неясно написано исках да получа подробности.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Аз не се засягам, просто въпросът ти беше зададен неправилно и никой не би могъл да му отговори. Затова те накарах да се върнеш назад, и... щом веднъж се запознаеш съз значението на понятията, въпросът ти ще започне да ти изглежда безсмислен и ненужен.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    04.03.2013
    Пчеларски район
    Драгалевци
    Както казах понятията са ми пределно ясни,да въпросът ми е такъв получава се като пишеш чудейки се!Информацията ,която даваш е непълна и неточна.Алел за цвят!!!Звучи като от учебник от преди 30 години.Алела определя цвета,но не е за цвят защото определя още куп неща.Уважам изключително много коментарите ти относно пчелите и работата с тях,мнението ти и аргументираните ти отговори .Аз си проверих това което ме интересуваше и сега ще споделя,има множествен алелизъм в този случай с доминантно подреждане Cr>Crh>CrA>CA.Като Cr определя черния цвят,следва заместването с кафяво.Другите два се проявяват само след изкуствена селекция и изкуствени условия във фенотипа.В естествени условия семейството не оцелява...говоря за последните две алелчета защото освен цвят те определят и поведение.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ако става за въпрос - има и още един, само при африканските популации. Не ме питай за подробности, че не помня а ми се рови из книгите.

Между другото, кордованките също са малко по-различни от обикновените италианки от същата популация. Всеки който е работил с тях е забелязал че са съвсем леко по-плодовити за сметка на медодобива.

Освен при италианките, другаде кордованки не могат да бъдат срещнати/закупени ( както казах заради селекцията - не отговарят на цветовите "стандарти" на расата).

След като го препрочетох мнението ти ми дойде на ум - сигурен ли си че не бъркаш алелите за цвят на очите с тези на хитиновата обвивка?

Ако става за въпрос жълтия цвят е дори по-доминантен и от черния, но не винаги. При кръстосването на някои раси черното измества напълно жълтото, все едно не съществува.

Страница 6 от 11 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •