Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 32 от 683 ПърваПърва ... 2230313233344282132532 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 311 до 320 от общо 6828
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков
    Цитат Първоначално публикувано от Владо-Gillan
    Няма защото са били по силни и със по хубав и качествен запас.Въпросното семейство е усещало че запаса по някаква причина е малко и се е дозапасило със лозето.Макар, че във плодника е имало повече от достатъчно мед за да изкарат зимата, то този мед е бил на неподходящо за тях място а именно където се е оформило кълбото.
    Владо, според теб тази отводка на 4-5 рамки, колко ли"гроздов мед" е събрала? Нали не мислиш, че тези 2 шепи летящи пчели са събрали по 2 пити, както пише по книгите.
    Доста могат да съберат, при положение че този кошер е бил със повече пчели и по силен есента и по време на зазимяването.Малкото пчели и тези 2 шепи дето виждаш от снимките, са следствие от голямата смъртност и големият подмор получил се във този кошер.По скоро ако имаше снимка на това семейство от есента и пчелите му бяха толкова, то забележката ти би била правилна.Срива се е случил заради лош запас, аз имам зазимена запасна майка.Същата съм я настанил във 12 рамков ДБ, оставил съм я на 3 пити, но пчелите когато зазимявах бяха на 2.Силно затоплена от всички страни тази запасна майка до момента се държи доста добре, пчелите и се облитат редовно и няма голям подмор.Зазимих я така със цел експеримент и да имам майка ако случайно ми потрябва рано пролетта.Зазимена е върху липов мед, само веднъж и напълних хранилката септември със сироп.Така че извода е...
    1.Третирани добре за акар, акара не може да е причина за паднало семейство зимата.
    2.Зазимени със качествен запас, запаса не може да е причина за падналото семейство зимата.
    3.Стеснени и затоплени според силата, то тогава и това отпада като причина за паднало семейство.
    4.Никакви признаци и следи от болест, то тогава не е причина и това за падналото семейство.
    5.Остава некачественият запас, неправилно разположен и разпределен, тогава това е причината за падналото семейство ( и единствената).
    Бързите мерки са задължителни при констатиране на подобна гледка.Изразяват се...
    1.Стесняване и затопляне на семейството.
    2.Подреждане на запасите и гнездото,като се осигурява по добри такива и по лесният достъп до тях.Така се подобрява и по доброто му взимане от пчелите.
    3.Добавяне на допълнителна храна, във вид на питка.
    Така направените стъпки се отразяват добре върху пчелите, и увеличава неколкократно шанса им за излизане от зимата.
    Резултата е, че колегата е направил всичко както трябва, в подходящо време и най важното намесил се е навременно и е спасил това семейство от гибел.ЗА КОЕТО ИМА И МОИТЕ ПОЗДРАВЛЕНИЯ .Важни са следващите 20тина дена, след тях пчелите ако са си живи и здрави то няма да за какво да се притеснява и ще остане само да разширява своевременно и да следи колко рамки покриват пчелите.От там ще е наясно кога и какво трябва да се извърши по въпросното семейство.

Юрий, запозната съм с болестите поне теоритично и съм приложил всички превантивни мерки . Владо отново е прав значи семейството беше доста силно но явно отслабването през късната есен дойде от това ,че майката много рано спря да снася незнам защо явно е некачествена . И другата от същия човек купена отвотка също ,но нямаше толкова много подмор при нея под много разбирай 1/2.
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
    А ако пчеларя не стеснява и не затопля, не дава питки, гнездото и запасите са подредени по-възможно най-добрият начин тогава какви са бързите и задължителни мерки?
    Зависи от силата и състоянието на семейството, също така от времето и във кой сезон сме във момента.Зависи от първата паша и дори от породата на пчелите ако щеш wink;

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Ивайло Георгиев - ingivo
    Същата сила като един мой убавец, доколкото мога да преценя по тая снимка. Това, по летвите, диарични петна ли са и има ли други, освен тях? Не мога да разбера какъв точно ти е проблемът, но мога да ти споделя как постъпих с моя, въпреки че не съм сигурен и на него какъв точно му е проблемът, макар и да имам няколко хипотези. Свил съм го на три пити в горния корпус, а като се пооправи времето, ако още е жив, долният ще го махна (Мисля, че и ти можеш да го свиеш още). Затоплил съм го добре отвсякъде (вкл. външно саниране), покрил съм гнездото с найлон, а под найлона Апитом, но с прашец + разни самоделни храни, с и без белтъчни добавки. Около пилото в средната пита две лентички Варостоп (Няма да им навредиш, ако третираш с нещо профилактично против вароатоза. Това, че си третирал есента и сега не виждаш акари, не значи че няма такива.). Добрата новина е, че е започнал да гледа пило и към 12-13 февруари трябва да се излюпят първите нови пчели, ако дотогава останат живи достатъчен брой стари пчели, които да топлят пилото. А ако изобщо оцелее, статутът му вероятно ще бъде променен от "много силна отводка" на "мини нуклеус".
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Познавам добре района на Ивайло. Мога да кажа със сигурност че:
    - гроздето и есенните плодове са кът, което ще рече че нектара от горе описаните е сведен до минимум
    - рапица няма, ама ич
    - варовита вода за сметка на това колкото искаш, но това едва ли е причината
    - слабо семейство е най- вероятната причина за това му състояние
    Имайки впредвид мерките които е взел и ентусиазмът му, мисля че въпросните семейства ще оцелеят. Но имайки впредвид и малкия опит който имам за да се развият напролет до положение което му /ни/ се иска му трябва бая подхранване март със сироп и голяма доза късмет, който искрено му желая.

П.С. Моето мнение е че Ирис май е най-близо до истината.
    Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

Ивайло, надявам се , разбираш, че това беше само въпрос към теб, не съм искал да те обиждам. Не знам каква е причината, възможностите са много и най-различни. Не съм казал, че и Владо не те е посъветвал правилно. Само се съмнявам, че изобщо са могли да съберат толкова гроздов сок, че да направят 2 пити с мед, при положение, че е отводка. А за голямото количество мед, което си оставил, съм абсолютно убеден, че не е причина. Единственото, което можеш да направиш е да им подобриш максимално условията на живот и да се надяваш, че ще се справят.

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Много неща се изписаха с доста пожелание за добро развитие и късмет,моето мнение е,че тези останали пчели просто трябва да се обединят към друго с-во за да имат шанс.Всичко друго е сферата на илюзиите и ще коства много грижи и ядове.

Цитат Първоначално публикувано от buci59
    Много неща се изписаха с доста пожелание за добро развитие и късмет,моето мнение е,че тези останали пчели просто трябва да се обединят към друго с-во за да имат шанс.Всичко друго е сферата на илюзиите и ще коства много грижи и ядове.
    Евала, е това е приказка вече тва беше първият ми съвет към братлето, но той изяви желание да спасява и двете семейства.Затова го посъветвах да стесни, подреди и затопли гнездото.Като има достъп до хубави запаси, Буци наздраве не остана време на Плевен за по бира, ама следващият път ще са по две wink; Приятно ми беше че се запознахме

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Ами ако са болни от нещо?
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Автор
    Регистриран
    18.01.2012
    Колега и аз бях като теб започнах с пчеларство на 15 години сега съм на 25 и за тези 10 години с доста работи съм се сблъскал,чети книги и се самообучавай сам,защото всеки пчелар работи по различен начин и повечето са наследствени пчелари.А и досега доста семейства съм уморил защото експериментирам с тях,прилагам свои методи.Не се притеснявай ако имаш желание ще успееш.
    И да ти кажа нещо което е много вярно.
    Ако не разбираш много от работата на пчели не им пречи,те сами си знаят работата.

Страница 32 от 683 ПърваПърва ... 2230313233344282132532 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •