Здравейте! Моля ако някой има възможност да качи снимка на обрамчена решетка.Варианти на рамка.Височини от долу от горе. Начин на закрепване.Благодаря!
Здравейте! Моля ако някой има възможност да качи снимка на обрамчена решетка.Варианти на рамка.Височини от долу от горе. Начин на закрепване.Благодаря!
lz2iry 30 бр ЛР
Здравейте! Имам следното питане за ХР, може би някой има подобен опит. Силен кошер - плодникът на 10 рамки, пълен с пчели, с поставена ХР и магазини. Днес го прегледах, в магазините има не-повече от 20 пчели, няма дори напръскано в магазина, няма маточници, само пило и пчели, които се блъскат долу и явно не им е приятно да минават през решетката. Наистина, времето е студено и дъждовно, явно няма нектар и пчелите не виждат зор да се качват. Пашата е липа, която не е цъфнала още, но ливадите са страхотни. Решетката е обикновена - телена с ламаринени скобички, каквато масово се продава по магазините. Дали решетката е нефелна или просто на магазините не им е дошло времето. Накрая взех, че напръсках питите с нектар, пък да става каквото ще.
А най-накрая ще вземеш и ще махнеш ХР.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Когато има силна паша решетката не ги удържа.Ако пашата е слабичка може и въобще да не се качат в магазина.Аз ползвах с желание три години решетките , но ми мина мерака.Отдавна не ги ползвам.
Пашите са слабички в планината и не ми е оправдано да ги ограничавам допълнително.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Аз си купих преди няколко години същите или подобни от дистрибутор на полската Лисон. Но за цена незнам.
Каналите, сиреч програмите сменяш ли?
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Цъ,заклейли са врътката ,даже и xxl не става ,че Мама излита на високо.
Здравейте,
от миналата година се уча на пчеларство. Сега се опитвам да разбера как се работи с ханеманови решетки и имам някои съмнения. Кошерите (2 бр., наполовина мои) са 10 рамкови дадан-блат. Като поставя магазина върху плодника, разстоянието между плодниковите и магазинните рамки е около сантиметър. Като поставя ханемановата решетка (метална, Лега) между тях, разстоянието от плодниковите до решетката е около 1.5 см, а магазинните опират в решетката и дори тя малко ги повдига. Питам се, дали е нормално това?
Единият кошер е по-силен и сложих решетка и магазин с 10 магазинни рамки с основи - нямах изградени. Две седмици пчела горе не се вясна, а долу - ври и кипи. Реших, че не могат да минават през решетката и я махнах. След 1 седмица резултатът беше същия. По това време започна да цъфти акацията. За радост, подариха ни 6 изградени магазинни рамки и 4 от тях сложихме в магазина. От този момент нещата живнаха - много пчели на изградените рамки, на основите започна да се забелязва строеж. На 24-ти май ги погледнах и реших, че има открито пило на една от рамките в магазина. Вчера пак ги гледах и реших, че май съм се заблудил за пилото. Реших да пробвам отново решетката и я поставих. Днес ги погледнах, пчелите горе като че ли са намалели, но все още има много и реших да оставя решетката. Има ли в нета упътване за ползване на тези решетки? Какво бихте ме посъветвали? Благодаря предварително!
Този пост е редактиран от laskov; 28.05.2017 в 22:57. Причина: допълнение
Какво очакваш след като няма приток на нектар плодникът им е достатъчен когато обаче се появи нектар първо ще запълнят всяка празна килийка в плодника и чак тогава ще се качат в магазина ,а ефекта на решетката се проявява именно тук като задържа майката насила в плодника.Ако все пак искаш да имаш повече от 20 пчели в магазина просто сложи две преградни дъски в плодника и свий плодника на 8 рамки и готово .
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))