Когато фактите говорят и боговете мълчат, още повече и пчеларитеПървоначално публикувано от Владо-Gillan
![]()
Когато фактите говорят и боговете мълчат, още повече и пчеларитеПървоначално публикувано от Владо-Gillan
![]()
Как се установява наличието на гроздов нектар?
Наличието на такъв нектар води до последствия като от манов мед или..?
Колкото по от начало пуснете филма по полезно ще е за мен, че нямам инфо по темата![]()
Владо,а какво ще кажеш за рамките-дали може те да са виновни за кристализацията на меда.Гроздето предоставя на пчелите последният за годинта нектар,а последния нектар се складира в очертанието на кълбото.Демек това е първия мед,който ще изконсумират.Мисля,че проблема с кристализацията идва от това какво е качеството на рамките и какъв мед(рапица) е имло в тях,когато колегата е закупил семействата-отводките.Първоначално публикувано от Владо-Gillan
![]()
Последният внесен нектар първи се използва от пчелите, тъй като се складира в опразнените (опразващите се) килийки от излюпващото се последно пило.Той няма време да се запечата, нито да прокисне, естествено говоря при нормална ситуация. А що се отнася до сока от грозде и плодове - това може да е проблем, ако е в голямо количество и зимата (условията на зимуване) е със продължителни периоди на застудяване без облитане. В по топъл район, при тази мека зима (говоря за декември 2012- януари 2013г)- това е несериозно. А наистина всяко едно подобрение в гнездото - стесняване, вентилация, подхранване....си оказва положителното влияние- това е безспорно. Но тук има присъствие или на много рапица, или на мана- но в запечатания мед.
Пак казвам - опитайте пресен прашец от рапица. Опитайте вкуса на този мед. Сравнете....
Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз
Благодаря за тирадата, поучителния тон и многото целувки.Първоначално публикувано от Владо-Gillan
Заключения не съм правила. Заключение може да има, ако се направи анализ на храната.
Моето предположение е следното:
Радвам се, че сме достигнали единодушие по въпроса.Може би причината е комбинирана от храна, слабо семейство и преразширено гнездо.
Във всеки един справочник или книга във която се описва зазимяването, се споменава за гроздовия сок и се набляга, че може да има количества гроздов сок във плодника равни на 2 плодникови пити.Пише го и във календарния справочник на Радоев.Също така пише, да се внимава и следи за наличието на такъв мед и при зазимяването да бъде изваден...
Последният внесен некатр се изконсумира когато гнездото не се подрежда, а когато гнездото се пре подреди какво става?Какво става когато внесеният гроздов нектар е повече и се трупа като запас?Причината може да се крие и във рапицата и във мановия мед, но както казвате само когато семействата са купени от район във който се отглежда рапица.Когато този нектар е изконсумиран макар и в зима като тазгодишната( хубава със много облитания), но е последван със прекомерно широко гнездо за силата на семейството, резултата е именно срив на част от пчелите а в повечето случаи и на цялото семейство ако не се вземат мерки.
Колкото до минералите не оспорвам че са причина за нещата дето описвате, но само когато се наблюдават във всички семейства.А когато става въпрос за едно или две семейства, не е редно да се говори според мен за това, защото колегата прави сироп за всички семейства а се наблюдава срив само във едно или две както казах.Защо не се наблюдава при другите, та нали и те са хранени със същия сироп.При положение, че е третирал със едни и същи препарати, хранил е със една и съща храна и е зазимил по един и същи метод всички, то извода е че ако има някакъв фал той ще се изрази във всички семейства.Щом при преглед не е установен акар по подмора и дъното значи акара отпада като виновник, падат и различните диарии и нозематози, защото колегата е направил преглед и не е забелязал признаците на по горе споменатите болести.Какво остава?Остава запаса и неговото качество, след като колегата сподели че е забелязал как пчелите буквално са изпили няколко лози до самите кошери, то вече е ясно за какво идва реч.
Тук има друг въпрос, като го зададете ще се постарая да отговоря.
[quote="iris"]
Понеже виждам че дискутирате по моя проблем искам да кажа че от рапица 200 % не е имало мед. Така или иначе не знам на 100% каква е причината за ситуацията както казва Ирис най вероятно е комплексна . Само разбрах че щеше да е по добре да им налея по 1-2 пити инвертен сироп ли се казваше есента от колкото да ги зазимя на нещо което не знам какво е. За гроздов сироп е имало със сигурност , но би трябвало да го е имало и в другите семейства не знам. Сега остава да стискаме палци да отцелеят .
![]()
![]()
Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper
Ще оцелеят братле, зимата си отива, критични остават близките 20тина дена, мине ли Февруари натам е песен.При мен вали сняг от 2 часа но зимата вече си отива.При първия удобен момент ще стесня по Блинов и ще сложа питките със прашец.
Това е въпроса за който говорех, но явно само ти разбра за какво става дума.Защо няма мед от лозето във другите семейства?
Няма защото са били по силни и със по хубав и качествен запас.Въпросното семейство е усещало че запаса по някаква причина е малко и се е дозапасило със лозето.Макар, че във плодника е имало повече от достатъчно мед за да изкарат зимата, то този мед е бил на неподходящо за тях място а именно където се е оформило кълбото.
Добре си се справил и си отреагирал навременно и добре, подобрил си условията в кошера като си преподредил питите, и си стеснил семейството.Сега семейството има достъп до по качествени запаси и му е по топло...Така ще се предвижва по лесно и ще взима по лесно храната от питите и питката която си сложил.Остава да следиш кога ще внесат първия прашец, това ще е признак че във семейството вече има Пило.
Владо, според теб тази отводка на 4-5 рамки, колко ли"гроздов мед" е събрала? Нали не мислиш, че тези 2 шепи летящи пчели са събрали по 2 пити, както пише по книгите.Първоначално публикувано от Владо-Gillan
Ивайло, добре ли си запознат с болестите по пчелите и симптомите им?
Подобряването на условият в гнездото, не минуемо ще дадът резултат. Убеден съм, че причината не е това че си оставил повечко мед.
Христо, какъв е вкуса на прашеца от рапица? На мен лично меда ми харесва. Може би защото е доста различен от вкуса на останалите медове с които съм свикнал. Но прашец не съм опитвал, поне не зная да съм го правил.
В момента има 23 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 23 гост (и))