А как провери, че с меда наистина си успял да инвертираш сиропа?
И как измери факта, че пчелите го вземат 2 пъти по-бързо?
Не ми се сърди, но искам да си изясня дали разказваш емоционално мечтите си, или чистата истина, измерена по научен път (чист експеримент с контролни кошери) и доказана с лабораторни изследвания (ХМФ, инвертни захари и т.н.).
Никак,изчаках няколко дни при 42 градуса и бъркане на час,час и половина с надеждата да се е инвертирал,а пчелите наистина го взеха много по бързо от другия,може би има значение че бяха първи подхранвания и с по-послешните вече са се позапасили,даже разбрах че все още на някои има доста не взет сироп в хранилките.
При всички случаи си не си инвертилал почти нищо. Процеса при използване на мед е мнооооооого по дълъг от няколко дни. Иначе ако някой държи да храни и дане му хващат инвертазата, това е начина.
Просто, някой хора си "живеят в техен си филм", мислейки си, че като се е разтворила напълно захарта и сиропа се е избистрил, то и с това е приключил процеса на инвертиране и молекулите на дизахаридите са разбити на глюкоза и фруктоза.
Този процес(на инвертиране - разбиване молекулата на захарта) може да бъде доказан в каква степен(%) е протекъл само с лабораторно изследване.
Доктор Христаков в дисертацията си описва такъв метод на инвертиране с мед(само, че той го прави с акациев мед). В литературата има описани и още подобни методи с различно количество/съотношение мед-захар-вода, но почти навсякъде препоръчителното времетраене е две седмици(14дни), че и повече, а температурата не трябва да надвишава 38градуса(но и да не пада фрапантно).
Пиша това за всеки, който се прави на ИТЪР не ХИТЪР / като Хитър Петър/ а ИТЪР и гледа да пре ... бе останалите.
Преди 4 години, за да съм в крак с модните тенденции, купих и зазимих с ИС. На пролет, всичко беше, като камък и половината семейства аут и целия сезон на майната си! От тогава работя по старомодния начин.
А този, дето ми продаде ИС, няма да разбере, кога ще му направя главата на баири !
Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу
Може ли някой да ми обясни къде ми е грешката че инвертирания сироп който направих стана на паста. 3-4 месеца се задържа течен и после със застудяванетопочнаха да се появяват кристалчета и в момента е като паста. Не вкисва сладък си е но сстава на паста.
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))