Sandokan, както казваш, дискусионен е въпроса за предимствата и недостатъците на ранно пронеслите майки. Дори истински ранните, не само тези дето тръгват през февруари. Но аз съм за ранното пило.
Не мисля че това е толкова зле от гледна точка на оптималното използване на ресурсите. И за да не звучи така книжно какво имам предвид.
Целта ни при зазимяването е да отгледаме "дебели", не амортизирани пчели, които освен че ще изкарат 2та месеца зима ще могат и да отгледат "от себе си", от тялото си, поне една наследничка. Колкото повече закъснява пилото, толкова повече "мастно тяло" губим, а и по-късно започва и събирането на прашец (без пило не се избиват да го събират).
Винаги семействата с по-голяма сила почват по-рано с пилото. За тях това не е опасно, ще го стоплят и при някой ден студ. За това пък ползата от ранно изведените пчели е много голяма. Всяка пчела която успеем да подменим февруари, може да отгледа 4.5 наследнички, а това е в пъти повече от капацитета на презимувалите. Т.е. ранното пило е нужно за повече пило март и април и по-ранно развитие на семейството.

Късно пило есента(след август) - според мен е минус.
Ранно пило (февруари) - си е плюс отвсякъде.

Роенето е свързано, но аз досега винаги съм се стремял да ги вдигна семействата колкото се може по-рано, с идеята да има пчели пък работа всеще им намеря. Признавам че не винаги успявам да се справя добре с намирането на работаи се случва те да намерят клоните, но продължавам да мисля, че трябва да имаме за цел максимално бързо развитие. Миналата година акацията при нас изпревари 3 седмици "нормалното" си време на цъфтеж. Пак пропадна, заради дъждове, но поне влязох в нея с готови семейства.