Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 41 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 401
    Аз даже и на снимка не съм ги виждал, но се обадих на Ахмед и след като поговорихме ми стана ясно че човека е свестен и едва ли би ме излъгал.Но всичко е на риск по някога.Рамките които получих от него са наистина с добро качество и са сухи на барут.Пазаруването по интернет носи рискове....имам случка, пазарувам от немски сайт едни ръкавици за мотора и ми изпратиха точно номера който бях поръчал само че номерата не отговаряха и отекох с 140 лв.После ги подарих на приятел с по малка ръка, не ги върнах защото бяха на промоция.Винаги има рискове,старите хора на това му викат /да купиш мачка у чувал/.

Потребител
    Регистриран
    28.05.2012
    Пчеларски район
    Пловдив
    ще си правя рутови рамки, но докато гледах чертежите за кошери на donboneti, видях, че има и малко по-различни размери рамки, за този тип кошери.
    цитирам:

"Като разлиствах една много стара пчеларска книга видя, че размерите на рамките за ЛР кошер са малко по-различни. Разликата е в ширината на рамката. За разлика от тези дето се предлагат в магазините тук ширината на летвите не е 25мм, а 27,5, а уширената част е 37,5мм вместо 36мм. Така дадените размери предполагат по-дълбоки килийки и си мислих, че майката няма да може да снася в тях. Един мой приятел обаче вече няколко години работи с такива рамки и всичко е нормално.Затова ето и чертеж и на тези рамки."

имате ли наблюдения над тези размери или да си ги правя на "нормалните"?

Пчелите не градят според дебелината на рамките, а според разстоянието от пита до пита.

Потребител
    Регистриран
    28.05.2012
    Пчеларски район
    Пловдив
    добре, но нали е споменато за уширението, че от 36 става на 37,5 мм, а с по-голямо уширение на рамките идва и по-голямото разстояние между питите?

Тази разлики в размера са незначителни. При константно вътрешно разстояние в кошера (375 мм за 10-рамков) сам прецени дали е от значени. Просто при 37,5 ще влизат много плътно и е по-трудно за работа.

Аз ги ноправих 37 горе в широката част и 27 в стеснената ,като от едната страна на широкото ги скосих двустранно както пише по дебелите книги wink;

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Скосяването има своето предимство. Особено при рутовите кошери. Получава се лек преход през мъртвата зона през зимата.

Здравеите колеги!Попаднах на рамки с хофманов уширител чиито горни летви са с размери 20х20мм. вапроса ми е проблем ли ще е по-тясната горна летва!?Благодаря!

Цитат Първоначално публикувано от magna72
    Здравеите колеги!Попаднах на рамки с хофманов уширител чиито горни летви са с размери 20х20мм. вапроса ми е проблем ли ще е по-тясната горна летва!?Благодаря!
    Не.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от magna72
    Аз от няколко години работя с такива и нямам никакви проблеми при работата с тях.

Страница 6 от 41 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •