Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 82 ПърваПърва ... 6789101858 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 819
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Моето семейство, което умря, беше с млада майка - втори сезон, беше силно, даде 40 кг мед и половин отводка. Септември при последния преглед си беше доста силно. Според мен проблема е че нещо съм сбъркал относно освобождаването на свободно място, където да се снесе пилото за зимните пчели, а самите пчели си измират в началото на зимата - защото са си скъсали задниците от бачкане през сезона. Синдрома на уморените пчели, както го казва Д-р Ангел Грънчаров. Затова трябва да се работи с помощни семейства или коригиращи - например в края на сезона правиш отводка, майката осеменава 3 рамки с пило и ги връщаш на основното семейство - обединяваш. Според мен това е истината. Или помощни семейства със старите майки, и от тях взимаш пило и подаваш на което семейство има нужда.

Здравейте колеги.
    Ако може едно пояснение относно подхранването.
    Вчера се натъкнах на статя която се коментираше , че подхранването на силните семейства трябва да започва 56 дена преди пашата - това са 2 поколения пчели /2 х 21 дена/ + 14 дена за съзряване на второто поколение,а за по изоставащите в развитието семйства 77 дена преди пашата - това са 3 поколения пчели /3 х 21 дена/ + 14 дена за съзряване на третото поколение.
    Ако може малко коментари по темата , ще съм благодарен, тъй като още не съм придобил ясна представа за подхранванията.Надявам се на вашата помощ, за което ви благодаря предварително за всички коментари.
    Поздрави.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem
    И от мен един съвет!!! Купи си напр. 2 бр. кошери на "Катица". Задължително(както казва Юри) с подвижно дъно с мрежа(на мен ми препоръчаха мрежата да е 1/4 от дъното, а не цялото дъно да е мрежесто), покривната табла де е и хранилка, разделена на отделения за твърда и течна храна.Ако практикуваш подвижно пчеларство - добре е дебелината на дъските да е по-малка(напр.20 или 25 мм.), при стационарно - може и по-дебели. Кошерите да са комлектовани максимално - Ханеманова решетка, снелгрова дъска, подвижни прелки, допълнителен плодник, минимум 2 бр. магазини.
    Дори да смяташ в момента, че нещо ти е излишно - имай го, че не знаеш кога ще ти потрябва. Тогава може да го дадеш на добър дърводелец(за разлика от колегите - аз не съм виждал такъв) и ....да му стоиш над главата, да му намираш кусури и да го принудиш да прави искания от теб брой копия, но 1:1 !!!!
    Най-добрия материал, който може да се намери в момента е иглолистен - смърч и то един вид смърч по нашия край наречен "доглазка" - червенее, с много красива шарка и най-важното - по-устойчив е другите на външните атмосферни влияния.

Колега , за яснота и за да се уточнят Вашите енциклопедични познания Ви слагам тук малко образователни материали.

Нека не прозвучи претенциозно или грубо, но разликите стават ясни след съответното учене в съответното учебно заведение. (Не е задължително да е висше - в средното специално пак се учат тези неща. но в по-лека форма.)

В България най-често ползваме смърч, бял бор и ела.

В САЩ - най-много дуглазка ела

В Русия - сосна, сибирска лиственица.

Още като погледнеш латинските наименования (напр. на ела и дуглазка ела) и човек вижда, че става въпрос за абсолютно различни видове.

Елата, растяща в България е Обикновена ела или abies alba. сродните й дървета са:

* Секция Abies (централна, южна и източна Европа, Мала Азия)
    o Abies nebrodensis - Сицилийска ела
    o Abies borisiiregis - Българска ела
    o Abies cephalonica - Гръцка ела
    o Abies nordmanniana - Нордманска или Кавказка ела
    + Abies nordmanniana subsp. equitrojani - Турска ела
    o Abies cilicica - Киликийска ела

* секция Balsamea (Тайга в Азия и Северна Америка, както и във високите планини в умерените пояси)
    o Abies fraseri - [[]]
    o Abies balsamea - Балсамова ела
    + Abies balsamea var. phanerolepis - [[]]
    o Abies bifolia - Субалпийска ела от Скалистите планини
    o Abies lasiocarpa - Coast Range Subalpine Fir
    o Abies sibirica - Сибирска ела
    o Abies sachalinensis - Сахалинска ела
    o Abies koreana - Корейска ела
    o Abies nephrolepis - [[]]
    o Abies veitchii - Ела на Веич
    + Abies veitchii var. sikokiana - Ела от Шикоку

* секция Piceaster (южна Испания, северна Африка)
    o Abies pinsapo - испанска ела
    + Abies pinsapo var. marocana - мароканска ела
    o Abies numidica - алжирска ела

* секция Pseudopicea (Сино-Хималайски планини, на големи височини)
    o Abies delavayi -
    o Abies fabri -
    o Abies forrestii -
    o Abies chengii -
    o Abies densa -
    o Abies spectabilis -
    o Abies fargesii -
    o Abies fanjingshanensis -
    o Abies yuanbaoshanensis -
    o Abies squamata -

* секция Momi (източна и централна Азия, Хималаи, ниски до средни височини)
    o Abies kawakamii -
    o Abies homolepis -
    o Abies recurvata -
    + Abies recurvata var. ernestii -
    o Abies firma -
    o Abies beshanzuensis -
    o Abies holophylla -
    o Abies chensiensis -
    + Abies chensiensis subsp. salouenensis -
    o Abies pindrow -
    o Abies ziyuanensis -

иглички на Гигантска ела

* секция Grandis (западна Северна Америка до Мексико и Гватемала, низините на север и средно-високо на юг)
    o Abies grandis - Голяма или Гигантска ела
    + Abies grandis var. idahoensis -
    o Abies concolor -
    + Abies concolor subsp. lowiana -
    o Abies durangensis -
    + Abies durangensis var. coahuilensis -
    o Abies mexicana - Мексиканска ела
    o Abies flinckii -
    o Abies guatemalensis - Гватемалска ела

* секция Amabilis (планините по тихоокеанското крайбрежие, Северна Америка и Япония, във високите тропически гори)
    o Abies amabilis -
    o Abies mariesii -

* секция Oiamel (Мексико, високо в планините)
    o Abies religiosa -
    o Abies vejarii -
    o Abies hickelii -
    + Abies hickelii var. oaxacana -

* секция Nobilis (западните щати, големи височини)
    o Abies procera -
    o Abies magnifica -
    + Abies magnifica var. shastensis -

Дето се вика - все абиеси!

А дървесния вид, който ползват в САЩ е Дугласка ела или Pseudotsuda douglasii , позната още като Pseudotsuga menziesii.

Нямаш си представа за колко различни видове говорим!

Та думата беше не толкова за " дуглазката"??? , а да пишем вярно и компетентно.
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Аз не мога да не се съглася със специалист и се радвам, че и той взима отношение по въпроса и уважавам мнението му! Но нали една правописна грешка "о-у" не променя смисъла на написаното от мен? Или така съм разбрал! Винаги бих се съобразил с човек, който е учил и работи това!
    П.С. В програмата на медицинския университет, в който съм учил не съществуваше такова обучние - затова познанията ми са от научно-популярната литература и нямам претенции за перфекционизъм!
    Working....

Здравейте колеги!
    Ако може да ви запитам в идеята на темата , при пчеластване със ДБ кошери ако имаме да речем две главни паши едната е април , а другата юни как е най правилно се процедира със семействата след ваденето на мед от първата паша, за да не се роят до втората?

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Искаш да кажеш,че след рапицата,следващата ти паша е липата през юни?

Цитат Първоначално публикувано от buci59
    Искаш да кажеш,че след рапицата,следващата ти паша е липата през юни?
    Да , точно така и след нея слънчогледа.
    До сега съм постъпвал по следния начин , след като изпръскам меда от магазините връщам питите обратно в магазините , и оставям магазините със питите на кошера , понеже кошерите ми са от старите на които дъната не са отделно , а с с клинове на канали.Май правя разместването на плодника , пилото в двете страни, а меда между тях.Не махам магазините понеже се опасявам, че ще стане монго жежко в кошера.
    Правилно ли постъпвам, или пропускам нещо?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    А с каква система кошери работиш

ДБ - само 10 и 12.

Да постъпваш правилно. Магазините не пречат по никакъв начин, а винаги може да послужат на семейството. С разделянето на пилото нарушаваш естесвеното гнездо на пчелите и по този начин ги принуждаваш да работят за неговото обединяване. Така риска от роене намалява значително. Освен това, част от меда от средните пити, след като бъде махнат от там отива в магазините или служи за храна на семейството, ако липсва паша. Така не се налага допълнително хранене от твоя страна. Този период при теб се явява и много подходящ за направа на отводки и отглеждане на майки.

Страница 8 от 82 ПърваПърва ... 6789101858 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •