Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 31 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 306
    Аз го правя след акацията. Така хем хващам първата силна паша при мен, хем си решавам въпроса с евентуално роене. А до следващата силна паша , слънчогледа има достатъчно време семейството да си върне силата. Освен това при много силна паша, инстинкта за събиране на храна е доминиращ и такава отводка стартира по-мудно в сравнение, с когато пашата е поддържаща.

Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков
    Аз го правя след акацията. Така хем хващам първата силна паша при мен, хем си решавам въпроса с евентуално роене. А до следващата силна паша , слънчогледа има достатъчно време семейството да си върне силата. Освен това при много силна паша, инстинкта за събиране на храна е доминиращ и такава отводка стартира по-мудно в сравнение, с когато пашата е поддържаща.
    Това сигурно е някъде през Май? Просто до сега никога не съм обръщал внимание кога прецъфтява акацията . Преди да стана пчелар. Сега остава въпроса за намиране на качествени оплодени майки ,но той е за друга тема. При мен основната паша е след 15 юни ливадна . След нея няма друга главна само потдържаща , та мисълта ми е за тези 20-тина дни след отнемането на летящите пчели основните семейства ще могат ли да участват нормално в медосбора ? Разбира се пак казвам че тази година не ми е толкова важен стоковия мед ,но поне някоя тенекия за мен да си открадна. cool;
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

Наблюдател
    Регистриран
    06.12.2011
    аз ако бях на твое място бих я направил около 1 май, имаме 45 дена за възстановяване на семейството и отводката. Ама къде ще намериш майка толкова рано - незнам. Иначе за 10-15 се възстановяват летящите пчели , но дотогава яко хранене и гледай да имат прашец. Храни и отводките, защото от летящи стават кърмачки и пак не носят прашец!!!!

Цитат Първоначално публикувано от Daniel
    аз ако бях на твое място бих я направил около 1 май, имаме 45 дена за възстановяване на семейството и отводката. Ама къде ще намериш майка толкова рано - незнам. Иначе за 10-15 се възстановяват летящите пчели , но дотогава яко хранене и гледай да имат прашец. Храни и отводките, защото от летящи стават кърмачки и пак не носят прашец!!!!
    Дааааа , снабдяването с майки нямам идея кога как е от къде ще стане.Иначе и аз мислех началото на Май без значение цъфтежа на акацията за да имат време до към 15 юни основните да се подготвят за главната паша .
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

Цитат Първоначално публикувано от ingivo
    Това сигурно е някъде през Май? Просто до сега никога не съм обръщал внимание кога прецъфтява акацията . Преди да стана пчелар. Сега остава въпроса за намиране на качествени оплодени майки ,но той е за друга тема. При мен основната паша е след 15 юни ливадна . След нея няма друга главна само потдържаща , та мисълта ми е за тези 20-тина дни след отнемането на летящите пчели основните семейства ще могат ли да участват нормално в медосбора ? Разбира се пак казвам че тази година не ми е толкова важен стоковия мед ,но поне някоя тенекия за мен да си открадна. cool;
    Акацията при мен свършва около 20-25 май обикновено. 2 седмици са напълно достатъчни семейството да си върне силата. Щом нямаш акация, още щом се развият достатъчно, може да процедираш.

Наблюдател
    Регистриран
    06.12.2011
    искам да попитам отводките дали мога да ги храня (докато се появят летящи пчели) със сироп : купешка питка с прашец размита във вода?

Потребител
    Регистриран
    01.03.2012
    Акацията при мен свършва около 20-25 май обикновено. 2 седмици са напълно достатъчни семейството да си върне силата. Щом нямаш акация, още щом се развият достатъчно, може да процедираш.

Юри след акацията имаш ли липа в района и ако имаш успяваш ли да я хванеш със основното семейство?

Не няма. Има само единични дървета, колкото да "изцапат" акациевия мед, ако не се извади своевременно.

Потребител
    Регистриран
    01.03.2012
    Благодаря Юри за отговора.При мене има липа да разбирам ли от по горните постове че ако направя отводка по твоя начин основното семейство ще може да се включи за липата щом за две седмици си връща силата.

Ами зависи колко е времето между цъфтежа на акацията и липата. Ако е повече от 2 седмици, да, но ако периода е много по-кратък, вероятно не с пълна сила.

Страница 6 от 31 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •