Цитат Първоначално публикувано от trifonbanev
donboneti бих желал ако можеш да ми дадеш съвет кои точно дърводелски правила трябва да спазвам занапред. Не съм твърдял, че съм перфектен дърводелец или пчелар, млад съм и имам какво още да уча и в дърводелството и в пчеларството. Мисля си, че човек се развива и никога не съм отказвал съвет от колега, но твоя начин ми изглежда малко груб. Ти никога ли не си грешил, нямал ли си несполучливи кошери?
Разбира се, че съм грешил, но не съм се опитвал да продам грешките си. Първо, при боядисани корпуси ясно се разграничават отделните елементи от които са слепени страниците им, което показва голяма неточност при обработката на летвите от които са сглобени. Тези фуги между слепените дъски няма да изкарат дълго при условията на които са поставени кошерите. Второ еднакви елементи от които са слепени страниците. Получава се нещо ка щайга върху щайга. Напреженията много бързо ще превърнат корпуса в няколко хранителни надставки. трето Много кит - показател за неточна изработка . Продължавам с дълбокото дъно - така както е поставена мрежата за прашецоуловителя няма да изпълни целта си. Мрежата не трябва да е врязана в таблата. Вярно изглежда по-красиво, но ние не търсим красотата, а ефекта. А тази табла с мрежа в средата не ми е ясно за какво служи. После забелязвам и чепове на места, където скоро ще паднат и язък за корпуса. Рядко си позволявам да изказвам такива мнения, но тук нещата наистина са фрапантни. Той кошера ще изкара гаранционния си срок, но не това нашата цел. Първите ми сандъци, които съм направил с двупотопна техника преди 7 години не са мръднали. А всичко що съм купил или е нестандартно(по-къси корпуси и мачкат пчелите) или се разкапва след като му мине гаранцията.