В списание ПЧЕЛАР,от януари 2000 г., в статията За майсторлъка да пчеларстваме добре, Коста Велчев пише:
“След като се запознах с кошера на французина Роже Делон, изпробвах неговите възможности и праз 1996 г. написах хвалебствено слово. За уточнение ще кажа, че рамката е с дължина 300 мм и височина 210 мм. Днес ми е драго да видя, че така нареченият “алпийски” кошер има толкова много застъпници у нас и че вече доста пчелари от различни краища на страната пчеларстват с него.
Преди години ми направи много силно впечатление мнението на един французин, който споделя, че след няколкогодишно изпробване на алпийския кошер, не е могъл да открие нито един недостатък. Действително този кошер превъзхожда всички останали, защото се доближава плътно до хилядолетното жилище на пчелите – хралупата и осигурява най-добри условия за зимуване (кълбото опира до четирите стени на корпуса), никаква влага, намален разход на мед (не е необходимо да се топли въздуха около кълбото), отлични условия за отглеждане на поколението. Разбира се, необходимо е да уточним, че този кошер е без конкурент за места с ниски температури през зимно-пролетния период и слаба до средно силна паша, т. е. той е изключително подходящ за стационарни пчелини в полупланинските и планинските райони на България.”
Въпросът ми е има ли някой това хвалебствено слово, написано от Коста Велчев? Ако го има може ли да го пусне във форума?
През 2004 година в списание Пчелин има реклама на книгата “Кошерът на Роже Делон”, Маргарита Дикова, Коста Велчев. Може би това е хвалебственото слово?

Цитат