Sandokan аз не коментирам Тодор Пенчев, тъй като ми е напълно непознато име и съответно не знам за какво иде реч, а коментирам теб, тъй като явно пишеш нещо, с което първо нямаш личен опит - ти пробвал ли си това, което описа? И ако не си, защо тогава изобщо го пишеш? А ако си, защо тогава не споделиш твоя опит, а се опираш на авторитета на други хора?
Този филм, където ще изкараш над 5 пъти повече добив от средния за региона, не че е невъзможен, но изисква много, наистина много повече познания и много специфични условия, които в България до ден днешен са изключителна рядкост и които фактически не са упоменати от теб, с което заключавам, че те не са участвали, не са присъствали в описаната методика.
Ето ти малко въпроси да помислиш - защо са ти три майки на 18 рамки, след като и една майка може да ги осемени? Тези 6 рамки, които са на разположение на една майка, като ги осемени, какво ще прави после тази майка? Споменатия добив от плодниците, не те ли замисля, че означава, че близо 1/3 от плодниковите пити всъщност са били използвани за складиране на мед, а не за пило т.е. тези майки явно осеменяват по-малко и от 6 пити, и от където следва логичния въпрос - е аджеба с колко пчели разполага това тримайчино семейство? Едно едномайчино семейство в България, достига около 50 000 пчели - при тази база за сравнение, едно тримайчино на 18 рамки на груби сметки ще е не повече от 80 000 пчели, фактически излиза, че едни 30 000 пчели ще ни докарат, над 5 пъти повече мед от едно едномайчино семейство ...... не усещаш ли колко абсурдно и противоречащо на всякаква логика звучи това? (освен на някаква странна логика, според която по-малко пчели означава повече мед)
За да имаш среден добив 25 килограма, това и на лаика, ще му е ясно, че при всички положения си говорим за изключително слаба паша, а след това са всички останали фактори - едно е на фона на 70-80 килограма среден добив, да постигнеш примерно 300кг, тъй като явно имаме много добра паша и можем да говорим за недостатъчното й добро усвояване, съвсем друго е да говорим при липса на паша, за рекордни три цифрени добиви.
п.п. и един последен въпрос - Тодор Пенчев, Георги Георгиев и Александър Георгиев, както казах са ми непознати личности, това което ми е интересно, тези хора практикуват ли в момента три майчино отглеждане в лежак и постигат ли тези над 5 пъти по-високи добиви от колегите си? Питам, защото само по себе си за България, това е сензационно, а не съм и чувал за нещо подобно, било то дори като слух. (а визирайки спомената 1984г. явно съвсем не е от вчера това)