Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 21 от 149 ПърваПърва ... 1119202122233171121 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 201 до 210 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

И аз си мислех,че нямат акари,защото не виждах по пчелите,докато не правих тест с перицин.Познайте каква ми беше изненадата.Сега ги третирах с ОК.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    До 2007 и аз бях от онези хора, сляпо вярващи в третиранията - така ми беше преподадено - "лентички на пролет и на есен". По онова време това ми виждане беше допълнително подкрепяно от фактът че съм виждал високо опаразитяване и ефектите от него в чужди пчелини, в които по една или друга причина съм бил канен ( каква е причината за опаразитяването не бих могъл да кажа или да си спомня, но важното е че акари действително имаше (има). Те не бяха някаква абстракция от книгите). Друга причина беше "общественото мнение и нагласа" към което и аз принадлежах. Въпроси от рода на "сложи ли вече лентичките?" или "вади ли вече мед? ние вече въртяхме два пъти" бяха ( са) константа и отразяваха обществените разбирания за "правилно" и стандарт към който всеки от нас се стремеше да не "изостава" от "групата".

През 2007 се завърнах от студентска бригада по време когато беше прекалено късно за третиране ( или поне онова което беше във границите на познанието ми). Зимата за мен беше дълга, " ще оцелеят ли, няма ли да оцелеят" .... Изпълваше ме онзи страх и виновно съмнение, знаейки че се бях отклонил от нормата. През пролетта когато започнах " да броя жертвите" за мое ГОЛЯМО очудване нищо не се бе случило. Беше горе-долу времето за третиране и държах в ръцете си по-рано закупените лентички, когато нещо се преобърна в мен и ми светна една лампичка. Тогава започнах да се съмнявам във всичко, което до тогава бях научил и щях да науча. Някои от семействата не показваха признаци на опаразитяване и в онзи съдбоносен за мен миг реших да не използвам всички лентички "защото така и така съм ги купил" . По-късно , афектиран от видяното, в мен се зароди идеята да третирам "според нуждата" , т.е. никое семейтво да не бъде третирано по презумция, а само при видима нужда от такова. Реших от там насетне да третирам само веднъж - наесен, и да видя колко дълго може да издържи всяко отделно семейство преди да се наложи то да бъде третирано. Едно от тези семества оцеля без никакви третирания чак до зимата на 2011/2012 ( за последно беше получило лентички пролетта на 2007) , въпреки че през това време 3 пъти си беше сменило майката. Напълно безполезно във всякакво друго отношение, но от сантименталност и фактът че не се нуждаеше от НИЩО , го бях оставил буквално на самоиздръжка.

ще продължа по-късно
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Случи се така че по тази схема (третиране само на есен - с лентички) я прилагах до 2010. Би било много наивно да твърдя че през това време никога не ми се е налагало да виждам семейства с повече акари от необходимото.
    Да, някои семейства (по една или друга причина) не се справят да държат акарите " под контрол" до следващото третиране ( интервал от около 12 месеца), но с времето (подпомагано от намаляващите остатъчни количества на акарициди в кошера) това отшумява. През 2009 получих сегрегация от класическа менделеева кръстоска между две линии италианка. Част от майките се оказаха толкова неспособни да се справят с акарите, че буквално в две поколения, в кошера вече имаха толкова акари, че се нуждаеха от третиране. За да поддържам семействата им живи би означавало да бъдат третирани на приблизително всеки два месеца ( при оценяването на семействата за устойчивост това е моята " абсолютна нула" т.е. оценка "минус 6"). Много ясно че незабавно бяха умъртвени. Когато по една или друга причина в кошера има повече акари, а до есента има много време, никога не съм си позволявал да предприема третиране ( все пак тоя мед го ядат хора). В такива случаи преди да е станало късно сменям майката. Младата майка действа освежително и както не веднъж съм казвал, тя като цяло се справя по- добре с акарите ( има връзка и с количеството феромони отделяни от нея). Това намалява както стредната опаразитеност, така и общия брой на акарите в кошера, може би недостатъчно за да оцелее семейството без третиране през зимата, но достатъчно за да не се допусне разпространение на вирусите в кошера до есенното третиране.
    (Преди да бъда обинен в ерес за пореден път, да поясня - така или иначе всяка година трябва да се сменят поне 60% от майките, така че нищо ново)

През 2011 окуражен от резултатите реших че нямам нужда и от тях ( при положение че има и "алтернативни " методи). От известно време вече слагах тимол в сиропа, а през есента ползвах тимол на кристали завит в марля на семействата които се нуждаеха от намаляване нивата на акарите( не го препоръчвам, както си ги сложих, горе-долу и така си ги извадих - не е беше изпарила кой знае каква част от тимола)

Беше ми препоръчано да ползвам ОК в концентрация и начин, който не веднъж споделих. Това е което използвам в монента в комбинация с тимол в сиропа.
    Занапред тенденцията си остава същата - всяка майка която прекалено бързо трупа акари, подлежи на смяна.

Колега scutellator,как ще забавиш популацията на акара,ако не третираш пролетта?

Това разчитам пчелите да го свършат. Не, не става въпрос за селекция или суперпчели. Повечето пчели така или иначе го могат. Освен това част от акарите умират през зимата. Размножаването на акара зависи не само от самия него а от взаимодейстието му с пчелите. Всяко нещо което прави пчелите слаби, дава преимущество на акара. Винаги ще ме учудва фактът че използването на пестициди се счита за "лечение". Нека не се заблуждаваме, всички пестициди ( включително фунгицидите и хербицидите) имат своите негативни ефекти за пчелите. Повечето от тях (акарицидите включително) убиват част от пилото дори и в малки дози, а това което не загива от вредното въздействие страда в различна степен от разтройства и забавяне на развитието. Знаете ли какво означава забавяне на развитието на работническото пило дори само с няколко часа? - ДА, увеличение на скоростта на нарастване на популацията на акара с над 20 %.
    Пестицидите (акарицидите включително ) имат склонността да влияят върху нервната система на пчелите ( ГЛАВНИЯТ МЕХАНИЗЪМ НА РЕЗИСТЕТНОСТ КЪМ БОЛЕСТИ ПРИ ПЧЕЛИТЕ Е ПОВЕДЕНЧЕСКИЯТ)

Някои акарициди (напимер мравчената киселина) имат склонността да подтискат имунната системна пчелите ( не че я ползват често за нещо....)

От гледна точка на гореизложеното, защо да си гърмя "куршума" за да убия 20акара (образно казано) и да си увелича остатъците от пестициди в кошера, които дават чисто предимство за по-бързото увеличаване на популацията на акара?

Вароатозния акар е просто и ефективно устроен. Неговите функции са да паразитира и да се размножава. От тази гледна точка той има в арсенала си много механизми които да му помогнат да ги изпълнява - по-силна имунна система, по-голям капацитет да се адаптира към живот в среда със смъртоносни за него субстанции.
    Пчелите от друга страна са изубили всичко това когато са тръгнали по еволюционната пътека към социалното съществуване. Тяхната имунна система е заменена със способността да изхвърлят заразения член (заразоносителя) от обществото.

ще спра до тук.

Нямам намерение да натяквам на никого каквото и да било. "Не поправяй нещо, което не е счупено" или докато това което правите действа, няма нужда да го променяте.
    Мен ако питате, по-честата и разнообразна употреба на акарициди е най-бързия път те да спрат да действат.
    Е, в момента в който това стане, спомнете си нещо от това което съм казал - изход винаги има.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Наблюдател
    Регистриран
    04.12.2012
    Здравейте на всички .Искам да попитам дали някой по това време, януари в по -топлите дни е използвал пшенично брашно за да свали акарите от пчели и имали ефект според вас.
    * Науката е великолепно нещо, ако човек не е принуден да изкарва хляба си чрез нея. Всеки трябва да печели препитанието си, след като избере професия, за която е сигурен, че е в състояние да овладее. Само когато не сме длъжни да даваме отчет някому, можем да намерим радост в научните занимания.

Да може да се ползва, пудрата е по добър вариант...Съобрази с хубавото време през месец Януари

Наблюдател
    Регистриран
    04.12.2012
    Ako порася с пудра мисля ще се активизират ,а все още е хладно и ще ги затрудня в отглеждането на пило но с брашно ще пробвам и ще ви кажа резултата
    * Науката е великолепно нещо, ако човек не е принуден да изкарва хляба си чрез нея. Всеки трябва да печели препитанието си, след като избере професия, за която е сигурен, че е в състояние да овладее. Само когато не сме длъжни да даваме отчет някому, можем да намерим радост в научните занимания.

Наблюдател
    Регистриран
    04.12.2012
    Голяма гадина е този акар ,маиката му е сега докато е на пчелата да се премахне колкото може.

Наблюдател
    Регистриран
    14.02.2011
    И с двете ще ги разбуташ и двете поемат влагата, но докато едното ще го хапват а другото???/кон боб яде ли?/ wink; wink; wink;
    Ако вярваш на всичко,което четеш,по-добре не чети

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Bee4o
    Ako порася с пудра мисля ще се активизират ,а все още е хладно и ще ги затрудня в отглеждането на пило но с брашно ще пробвам и ще ви кажа резултата
    По добре не пробвай сега.Вероятността да разбуташ кълбото за дълго време и да стане беля с майката е доста голяма.По добре ги накапи с ОК.Пчелите са стерилни и не търпят "мръсотии"по телата си и веднага ще се заемат със почистването си,а почистването от брашно и пудра става бавно ,което ще разпусне кълбото.

Страница 21 от 149 ПърваПърва ... 1119202122233171121 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •