Така като чета мненията стигам до извода, че всички са отвратени от начина по който с направени досегашните програми. Как мислите, при положение, че се увеличи процента на самофиансирането и се намалят максимално допустимите прагове дали проблема ще бъде решен. Аз лично съм отводките да отпаднат от приграмата, а процента на кошерите да бъде намален, но едва ли ще ме чуят, като имам в предвид, кой е в работната група. Дали ако се сложи изискване кандидатите да имат стопанства регистрирани поне 3 години преди да се кандидатства и да са задължени да ги подържат поне 5 години след това ще се избегнат по-голяма част от злоупотребите. Мисля, че по-този начин ще се върне и конкурентноспособността на пазара, защото всеки ще си прави сметката колко ще трябва да се бръкне и ще внимава за какво си дава парите. А може би трябва въобще да се променят и приоритетите на програмата. Мисля че след като ЕС залага с тези програми в следващите 6 години да се повиши качеството на продукцията то те трябва да са насочени предимно към обновяване на инвентара и разкриването на нови пазари. Освен това трябва да се наблегне и най-вече към опазването на популацията. Т.е към здравеопазването на пчелите и опазването им от фермерите. Аз съм на мнение, че няма да е лошо да се задели една малка сума за образоване на полевъдите. Ефекта от едно такова мероприятие ще е много по-голям от субсидирането на 10000 отводки.
Но за да се избягнат злоупотребите съм на мнение, че би трябвало да се сложи и таван на помощта която един кандидат да може да получи за една година примерно 5-6 хиляди лв. Тогава пари ще има за много повече и като се прибави и това, че един кандидат не може да кандидатства повече от един път по дадена мярка (с изключение на здравеопазването на пчелите) моите сметки показват, че парите ще стигнат до всички.