Благодаря много за бързите отговори. Кошерът се намира в село Каменар ,Бургаско
Благодаря много за бързите отговори. Кошерът се намира в село Каменар ,Бургаско
:D
Дядо ти е прав - има много варианти как да се постъпи, но неговият е с най-малък риск за нанасяне на вреда. Аз не знам каква е причината че семейството е останало без майка и дали наистина няма майка, нито пък ти, нито най-вероятно дядо ти знае това. Със унищожаването на един кошер няма да се свърши света и небесата няма да паднат. Ако майката се е разболяла и впоследствие се е изгубила или там има неоплодена майка, присъединявайки пчелите към (и питите) към друго семейство, в опит да помогнеш, по-скоро ще навредиш.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
А не трябва ли първо, да се убеди че няма майка?Това става като се поставя пита с, прясно пило и се следи за изграждането на маточници.Ако няма маточици, положението не е чак толкоз страшно.Ако има маточници, питата се маха, и се процедира според това какво иска да постигне.Моето мнение е, да присъедини най слабата тводка, към семейството без майка.Може и обратното, да присъедини семейството към отводката, но така ще загуби повече пчели.Но всичко все пак зависи, от това какво иска да направи човека и какви са му целите.Но първо и най важно нещо е да се обеди че няма майка, а това се постига както казах, с пита с прясно пило.Първоначално публикувано от scutellator
Искам да попитам всички ви, вярно ли е че при кошерите лежаци има по - голям риск от влизане и заселване на восъчен молец ?
Благодаря ви.
Не зависи от вида на кошера а от силата на семейството и колко стари са питите.Което пак е вързано,ако са много стари питите,семейството е слабо.
С др. думи зависи от това дали има пити, които са непокрити с пчели, и доколко са стари те, т.е доколко са привлекателни за молеца ?Първоначално публикувано от dvidenov
Аз съм на 25 години досега не съм се занимавал с пчели и не разбирам нищо.
Интересува ме как да сложа рояка пчели в кошера и да започнат да работят?Къде да се снабдя с восъчните пити и кога е най-добре да стане това?
Не знам дали поставям въпросите правилно но ако можете ми отговорете.
Здравей Емо,Първоначално публикувано от emilvalchev87
И аз като тебе съм нов в пчеларството. Моят съвет към теб е да отделиш месец два и за прочетеш 1-2 книги, един календар на пчеларя, да изровиш целия форум изоснови и така почти всичко (като за начало) на теория ще ти е ясно.
Има и разни филмчета тук там - с търсачките всичко се намира.
Ако искаш конкретни отговори wink; ето ги:
Отваряш капака, поставяш рояка, затваряш капака, отваряш дупката от където да излизат.
Восъчните пити пчелите ги правят от восъчни основи. Тях трябва да купиш между 1 и 28 февруари от пчеларски магазин.
Поздрави![]()
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Е това си е верно точен отговор. Приветствам.И аз така му бих отговорил.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))