Първоначално публикувано от Пламен Ганев
Първоначално публикувано от Пламен Ганев
Първо. Честита Нова Година на всички съ-форумци, админи, модове и опоненти и приятели тук. Сега влизам сефте за тази година.
Колега Ганев, това лято си направих любителски майки точно по този начин. Рано е да се каже какви са майките, не съм броил яйценосни тръбички, но са едри, жизнени и снасяха много до късно есента. То това си е характеристика на младите майки. Чакам пролетта за по-достоверни впечатления.
- Избрах една стара майка от която съм много доволен. Тя навлизаше есента в 4тата си година и който иска да вярва, който иска - не но не се даваше на младите. Развиваше винаги най-силните ми семейства.
- Не можах да избера най-подходящото според мен време но сколасах за първата половина на юни.
- Монтирах апарата на една магазинна рамка и я поставих в кошера за седмица да се "умирише"
- Подготвих си една рамка за маточниците както съмя виждал по книгите. С Никот-а ми бяха продали пластмасови основи за маточните чашки. Монтирах около 20-25 общо на 2 дъсчици на рамката.
- След седмица улових майката и я оставих за седмица арестувана в апарата. Нямаше ларви след въпросната седмица - само яйца. Пчелите ходеха след нея и каквото снесе чистеха и тя пак снасяше.
- Казах си - "още по-добре", подготвих стаята какато пише - топла, влажна и т.н. и на бърза ръка съсипах почти половината яйца, защото се мъчех да извадя маточните чашки с яйцата на ръка от Никот питата и после да ги монтирам на маточната рамка, пак с ръка, което действие НЕ СТАВА. Винаги има сътресения които развалят приемането. Тогава се сетих да взимам маточната чашка от Никота по-внимателно с другата пластмасова джаджа дето си върви с апарата. От тази втората половина яйца ми приеха задоволителен брой - над половината със сигурност, но не искам да си крива душата с проценти.

Цитат