Поздравления. Освен спасените семейства, имаш и друга полза. Много неприятна работа си си спестил.
Поздравления. Освен спасените семейства, имаш и друга полза. Много неприятна работа си си спестил.
Много е вредно пчелите да се подхранват ноември,декември,януари и февруари със каквото и да е,дори и със пчелен мед.Подхранването с питки или мед трябва да започне март месец,не по рано.Това ,че сега някой пчелари имат сем-ва с малко мед,слаби или на рамки без мед е изцяло вина на самия пчелар,защото не е подготвил сем-вата си още есента за зимата.А доколкото питките за подхранване ,слагайте във тях йод ,не помня колко точно беше ,помня само ,че тестото ставаше сиво на цвят и след такова подхранване пчелите ставаха много жизнени и енергични,чистеха си кошера много добре и отглеждаха много пило.
Колега как ще слагаме питки март месец при положение че тогава вече има прашец и тези питки няма да ги барнат да не говорим че средата март месец по нашия край почваме с сиропа.
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Колегата вероятно е в по северен район...
Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз
В Бургас е по-мека зимата,вероятно нямате и сняг там сега,тук е 35-40см. снежна покривка.При мен зимата е сурова -един колега преди 2год. им даде мед на сем-та си в края на януари за да започне да ги стимулира от рано да се засилят и въпреки ,че го убеждавах да не го прави ,той започна да ги храни -резултата беше повече от 50% загуба на сем-ва.
Прав си при нас и да има сняг е в малки количества и бързо се стапя. Може би само края на януари става по студено но бързо отпуска.
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Моите уважения,но причината за тази смъртност съвсем не е заради това,че ги е подхранил в края на януари.Аз всяка година започвам с подхранването около нова година а не в края на месеца и нямам смъртност.Причините трябва да ги търси другаде,но не и във времето на подхранване.Причината за това мое ранно подхранване е,че на 15 април трябва да съм готов със с-та за да сложа магазините заради рапицата.Първоначално публикувано от alex74
Подкрепям становището на Buci, не е възможно да са загинали от подхранването. Аз също започнах да подхранвам от началото на януари, откакто земеделците наблегнаха на рапицата в района, но проблеми не съм имал. След рапицата малко трудно ги удържам, тъй като следващата паша е чак слънчогледът, но...това е.
Да кажа и аз нещо по въпроса.Ранното подхранване (януари)почти винаги подбужда семейството към развитие.Появява се пило,което до края на февруари може да стане доста като количество.Всичко това е ОК,но ако пчелина е в планински район с надморска 700-800 метра,е много възможно март да спече як студ и сняг и тогава пчелите пазейки пилото да не могат да се преместят до запасите с мед и ето ти смъртност.Така че, за всеки район на страната нещата стоят индивидуално и опита е този който трябва да ни ръководи.А опита се трупа с годините.Знаейки какви са зимите,каква е пашата и как сме зазимили семействата,знаем как да подходим.Всичко това съм го изпитал на практика,не го казвам като теория.При мен първата основна паша (акация) идва около 20 май и семействата без форсиране стават готови за тази дата.Затова не подхранвам през януари(освен спасително).Успех на всички,Весела Коледа и много успехи през идната година.
Гладът не е заради това,че не можем да нахраним гладните,а заради това ,че не можем да нахраним богатите.
Значи истината е в това да се разбере разликата между храненето за стимулиране и храненето за спасяване на семейството от смърт. Пчелите правят нещата, водейки се от инстинктите си, а ние хората правим нещата - мислейки. Трябва да мислим какво правим, съобразявайки се с целите си, с климатичните условия и с още хиляди неща.....
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))