Дълга е историята и от къде го познавам, но информацията ми е от преди 2008г. даваше ги на 12 лв. в клетка с по 3-4 пчели. При положение че ще взимаш според мен добре е да са нуклиуси на по на 2-3 рамки и при това положение само като видиш пилото ще си наясно за качеството на майката. Има лесно. Аз за себе си съм си направил от ламиниран паркет сандъчета на 3 рамки за нуклиуси и ако не ми хареса майката, отделям я в друго сандъче с рамка и поставям рамка с яйца от добър кошер. Така вече в периода май-чак до септември може да се направят нуклиуси който да ти харесат. За догодина ремонтирам 8 стари ДБ-12 и ще разширявам пчелина. Мисля преди пашата на липата или на слънчогледа - това ще зависи от силата на семействата и времето и ще взема от 8-те които имам майките и ще ги поставя в новите 8 кошера на 3-4 рамки. Същевременто може би през май ще направя на по три рамки нуклиуси дано да мога да са 5-6. Ислед като видя развитието на отделените майки - силата им ще преценям за смяна на майките с готовите нуклиуси. Изисква се много работа и смелост.

Цитат