По време на пътуването есента до Ташмайдан, стана на въпрос специално за ДБ кошерите, че е грешка да се чака удебеляването и побеляването на рамките в горната си част в плодника, и тогава да се сложат магазините. Това трябва да се направи малко преди настъпването на пашата, за да могат пчелите да го почистят и подготвят за складиране на нектар. Основно правило е пчеларя да установи кои кошери обаче са готови за поставяне на магазините. Защото семейството докато не запълни плодника, не се качва в магазините. Много пчелари, които изчакват това забелване на питите, изпускат пашата, плодниците се задръстват и ето предпоставка за роене. Затова се препоръчва, семействата които още не са запълнили огромния 12 рамков плодник на ДБ, да се стеснят на 10 или 9 или 8 рамки дори, тогава вече магазините ще бъдат усвоени и ще се пълнят с нектар, а връщането на рамките в плодника в последствие ще спомогнат за своевременното разширение и борба с роевото настроение. Според мен същото се отнася и за системите ЛР и Фарар. Ако семейството е запълнило корпус и нещо преди настъпването на пашата, то тогава се ограничава на един корпус с ХР и отгоре магазина. Лично аз така направих и постигнах добив от 40 кг мед и половин отводка от семейство. Като се им впредвид, че пчеларствам в полупланински район с около 800 м надморска височина и основно ливадна паша. Странно ми се стори в началото на пчеларската ми дейност мнението на местни възрастни пчелари, че района ни е слаб и че мед се вадело на 5-6 години - един път. Сега разбирам защо е така, предполагам, че и вие колеги.