Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 10

КАК ДА СМЕНИМ СТАРИТЕ ПЛОДНИКОВИ ПИТИ С НОВИ

Здравейте наследих 5 кошера на които плодниковите пити са много стари и черни. Кошерите са зазимени от пчелар. 2 кошера на 10 рамки, 1 на 8рамки и 2 на 6 рамки.
    колко пити мога да сменям и по какъв начин? нямам изградени восъчни основи.

Може да ги смениш всичките, но ако започнеш от пролетта. Сега може само да се надяваш да оцелеят до тогава.

На пролет цъфнат ли овошките или като започнеш да подхранваш може да слагаш рамки с нови основи и бракуваш старите. Съвсем спокойно може да смениш половината рамки в плодника. Изграждат ти да речем 2-те нови рамки после пак добавяш нови две за изграждане и така. Аз така си подмених рамките по плодниците на всички семейства само че аз направих някой друга отводка и старите ми рамки отидоха там тази година ще ги сменя и на тях.
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Къде да сложа новите основи като 3и4 от едната страна или от двете страни като 3-та

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    От двете страни на пилото,като преди това напръскаш основите със сироп.И вземи да почетеш малко пчеларска литература и форума.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Ама ти май няма да спреш с тия въпроси посред зима?То така не става колега почваш, от къде си, от кой регион си,ракия сварих еди колко си ....вино толкова....рибар,ловец или не,и от там по съществения ти проблем
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Ако не са прекалено черни, не бързай да ги сменяш, защото тъмните пити са много ценни, когато се използват в нуклеуси, отводки и в слаби семейства, пък и в силни през студената част на годината.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Потребител
    Регистриран
    13.12.2012
    Аз в плодника основи почти не слагам,пролетта разширявам гнездото с изградени от предното лято пити.Когато напълнят магазините ,на семействата с 2 магазина им вземам 6 рамки,по 3 от магазин една под друга,на свободните места слагам плодникова рамка с основа,за два дни основата е изградена идеално,няма нито една търтеева килийка.Прибирам в склада и на тяхно място слагам други основи.Така пролетта разширявам с нови изградени пити.

Наблюдател
    Регистриран
    23.03.2013

Подмяна на стари пити в кошера

Колеги,по колко пити подменяте всяка година?

Наблюдател
    Регистриран
    21.12.2010
    Всяка година - 1 корпус се гради и 1 корпус се бракува.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •