Аз мисля, че пчелите най-добре знаят кое е развитие за тях и кое не е, и кога и при какви условия ще отглеждат пило. Мисля, че те са много по умни от нас и не биха направили нещо - безцелно и безмислено.
А към колегата Пламен, горе споменавам че семейството има запечатано и разновъзрастово пило, така че майката си е напълно нормална, нямаше пропусната килийка и запечатаните килийки бяха идеални.
Колегата Зуница много добре е описал нещата, но дали е така, мненията са различни по този въпрос.
Още с първото снесено яйце, тръгва развитието. Друг е въпроса за отрицателния или положителния прираст. В даден момент нещата се изравняват и обръщат, но това е свързано с развитието - раждат се първите нови пчелиички, които всяка една от тях ще отгледа 4 нови.
Ако пчелите чакаха първия прашец в природата, за да започнат с пилото, нямаше да складират прашец и в някои райони особено по северна България, старите пчели нямаше да могат да оцелеят до първия прашец в природата, защото на места той идва доста по късно отколкото в полупланинските и планински райони. Така мисля аз.