Браво, колега fvcvs caesar! Много точно попадение. След като открих, че пчелите липсват оставих кошерът на същото място както си е, защото ми направи впечатление, че въпреки липсата на охрана вътре не влизат пчели да крадат мед, а само оси. Прехвърлих пити с мед в други кошери и те го поеха. На следващата година отново заселих този кошер, понеже сандъкът е нов, но го преместих на друго място. Тази година на приблизително същото място поставих отводка в началото на април с запечатан маточник. На втората седмица след като майката се оплоди и започна да снася, я намерих убита пред кошера. Придадох оплодена стара майка с пита с пчели. След две седмици заложиха маточници и убиха майката. До краят на юли не успяха да произведат майка и останалите пчели ги присъединих към друг кощер. Колкото и да не вярвам, но имам познат, който се води за екстрасенс и при проверка от негова страна с махало ми каза, че на това място се пресичат магнитните линии на земята и има силно магнитно поле. Честно казано незнам какво да мисля.

Цитат