Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 22 от 31 ПърваПърва ... 122021222324 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 211 до 220 от общо 304
    Наблюдател
    Регистриран
    20.01.2012
    Не напразно ви казах, че не искам да мислите в посока акар. Много добре знам какво значи опаразитен кошер и целогодишно следя за количеството на акар. Задължително използвам и строителна рамка. Истината е, че когато човек не може да си обясни нещо, приема за вярно най- логичното. Аз от три години си блъскам главата по този случай и все още не мога да си го обесня за себе си. Признавам , че от начало приех идеята за акар и третирах повторно останалите кошери... и отново нищо , акар липсва. Не напразно споменах и отварата от мащерка. За нея научих от стар пчелар, на който помагах в продължение на три години, понеже вече беше немощен и неможеше да се справя сам. Този човек никога през живота си не беше използвал какъвто и да е препарат за борба с акар освен мащерка и риган , а за диарията използваше подъбиче и повярвайте ми, човекът истински обичаше пчелите и кошерите му бяха аптека, към което се опитвам да се стремя и аз. В тези три години не съм видял в кошерите му акри.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    За мен това е обяснението.

Тимолът е масло от мащерка. Аз също го ползвам, но не във вид на отвара.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Цитат Първоначално публикувано от ген
    ....Не напразно споменах и отварата от мащерка. За нея научих от стар пчелар, на който помагах в продължение на три години, понеже вече беше немощен и неможеше да се справя сам....

Колега , аз също работя с чай от мащерка , но профилактично докато ги подохранвам в съотношение 1 към 1 чай и захар . НО разчитам преди всичко на мравчената кисилина . Трябва да ви кажа че пчелите имат голям ищах към чая от мащерка.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Колега, ген, за да не пишем глупости към задачата добави и още информация.Когато откри празния кошер пилото за , което пишеш, какво беше? По това може да се съди кога е напуснат.Ако е имало открито пило и яйца , как е излетяла майката?Тя само на младини и при роене е добър летец.За да достигне добра форма за летене и трябва време през, което да не снася.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Въпросът ми към колегите е какво може да накара пчелите да зарежат пило и мед и да изчезнат?

Ами то по-очевидно от това няма накъде - болест, (почти) всякакъв вид болест го може това.

Ако вароатозния акар беше проблема, при всичкия този арсенал от акарициди, американските професионални пчелари така както си тъпчат пчелите с лекарства от десетилетия, едвали биха имали проблеми с изчезването на пчелите.

Версията с акара се използва по-скоро като предтекст на скрита реклама ("купувайте си нашия репарат, щото другите не действат" като има различни мнения кой препарат действа и кой-не). Пчеларите сякаш имат колективно съзнание със външен ценрален мозък по отношение на някои въпроси. Сякаш са чели от една и съща книга и повтарят като развалена гамофонна плоча заучена мисъл.

Да внушиш на някого мисъл така че да остане с илюзията че сам е стигнал до нея и без да се усети че не е негова, си е цяло изкуство.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    06.12.2011
    Адмирации колега!!!! Нямаше по-точен начин да се каже. Нали сме си Българчета ....вярваме на каквото ни кажат....

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Ако не ме лъже паметта, в 90% от пробите, взети от празни кошери в САЩ, е намерен вирус на израелски паралич. Останалите 10% може би са опразнени по други причини. Иначе сравнително редки случаи на изчезнали семейства са описвани още преди няколко десетилетия, но на това явление като че ли не е било обръщано достатъчно внимание. Възможно е именно появата на новия вирус да е причина изчезването на пчели да стане масово явление, а акарът да е само преносител на вируса.
    Разбира се, проблемът може да е съвсем друг, но вероятно съвсем тривиален. Във всеки случай не вярвам СПК да се причинява от пестицидите, ГМО, мобилните телефони, извънземните и др. мистериозни причинители.
    А как си обяснявате факта, че празните кошери не стават обект на кражба и медът в тях остава непокътнат? Може би има нещо, което отблъсква пчелите и ги кара да стоят далеч от тези кошери?
    Някой пробвал ли е да засели друго семейство в опразнения кошер, за да види дали няма да изчезне и то?

Между другото, преди време в друг форум четох разказ на потребител, който обясняваше как едно семейство няколко пъти се опитало да избяга през есента, но той все успявал да хване "роя". Интересното в случая е, че при заселване в друг кошер, семейството пак се опитало да избяга.

P. S. Намерих го, а потребителят се оказа donboneti wink; :
    http://pchelite.forums1.net/t53-topic#425

Четох също разказ на пчелар с дългогодишен стаж, на който му изчезнали над сто семейства. Според собствените му думи, всяка година ги зазимявал по абсолютно един и същи начин. Единственото ново нещо при последното зазимяване било смяната на препарата срещу акара! Е, може случаят, описан от него да е измислица, а човекът да е просто рекламно лице на лентички срещу вароатоза! wink;

P. S. И това го намерих: http://pchelite.forums1.net/t53-topic#371
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Наблюдател
    Регистриран
    20.01.2012
    Браво, колега fvcvs caesar! Много точно попадение. След като открих, че пчелите липсват оставих кошерът на същото място както си е, защото ми направи впечатление, че въпреки липсата на охрана вътре не влизат пчели да крадат мед, а само оси. Прехвърлих пити с мед в други кошери и те го поеха. На следващата година отново заселих този кошер, понеже сандъкът е нов, но го преместих на друго място. Тази година на приблизително същото място поставих отводка в началото на април с запечатан маточник. На втората седмица след като майката се оплоди и започна да снася, я намерих убита пред кошера. Придадох оплодена стара майка с пита с пчели. След две седмици заложиха маточници и убиха майката. До краят на юли не успяха да произведат майка и останалите пчели ги присъединих към друг кощер. Колкото и да не вярвам, но имам познат, който се води за екстрасенс и при проверка от негова страна с махало ми каза, че на това място се пресичат магнитните линии на земята и има силно магнитно поле. Честно казано незнам какво да мисля.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Дойдохме си на приказката.Що го увърта досега?Направи му "Водосвет" и почитай празниците на Свети Прокопий и Свети Харалампий.Всяка магия е безсилна пред Вярата.А тоя с махалото нека си маха.
    А ако не те затрудни може да ми отговориш на предния пост.То май няма смисъл,а?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Наблюдател
    Регистриран
    20.01.2012
    Пилото всичкото беше запечатано, но е възможно ако е имало открито осите да са го опоскали. Не мисли , че вярвам на тези врели некипели, но относно магнитното поле на земята, доказано е, че влияе върху всеки жив организъм.

Страница 22 от 31 ПърваПърва ... 122021222324 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •