Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 422 от 422 ПърваПърва ... 322372412420421422
Резултати от 4,211 до 4,217 от общо 4217
    В средата слагам маломедните пити за да снася в тях майката сега! В края са пълномедните запечатани пити. Есента вадя маломедните пити, стеснявам гнездото и захранвам, ако е необходимо с инверт! Тази година мисля да изолирам майките в средата на септември месец!? Пълните запечатани пити с мед не ги пипат, ако има в плодника поне 15-16 кг. мед - при мен е така...

Наблюдател
    Регистриран
    20.01.2018
    Пчеларски район
    София
    Сподели за изолирането на майките как го правиш , че ми стана интересно.

Ще използвам изолатор тип "Хмари" и "Миленин". Майката в изолатор, стесняваш максимално гнездото , изолатора в средата, питите да са пълномедни и обсипани с пчела. На месец ще консумират по 1-1.3 кг. мед. Напролет, като тръгне прашеца освобождаваш майката и пак стесняваш гнездото за около месец, една седмица след освобождаването на майката обработваш с оксалова киселина, като е тръгнало откритото пило преди да почнат да го запечатват, всички пити трябва да са покрити с пчела, след което започваш да го разширяваш до пълния обем. Ако исползваш изолатор тип "Миленин", изнасяш питата от гнездото след като освободиш майката... Това е по принцип технологията за изолиране на майката за зимата! Има видеа в тубата на "Братя Марченко" разгледай ги и ще ти стане ясно!

Наблюдател
    Регистриран
    20.01.2018
    Пчеларски район
    София
    Аз го правя с подобна клетка , като я "арестувам" от септември до февруари.Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	20241006_143441 (Copy).jpg
Прегледи:      56
Размер:	304.9 KB
ID:	12425

Трябва да гарантираш, че зимното кълбо постоянно ще покрива клетката през цялото време! Когато клетката е вертикална майката се затруднява да се задържа по цялата дължина, ако е необходимо при преместването на кълбото нагоре! Така като гледам снимката нямаш достатъчно пчели в кошера?!

Наблюдател
    Регистриран
    20.01.2018
    Пчеларски район
    София
    Имам и с хоризонтални клетки. Няма разлика при пезимуването при двата вариянта. Не казвам че успеха е 100 %. Зависи си от семейството.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Забравих да пиша, понеже бях във ваканция нямах и лаптоп. Оказа се че меда от "акация" който извадих сега е най-уникалния, или поне един от най-уникалните на вкус които съм вадил. Значи той е по тъмен, тъй като явно има глог и малко дъбова мана, липа и много билки. Обаче не кристализира и е супер. Но акацията явно е поне 70 процента. Обаче този мед е по хубав от чистия акациев. Много интересно.

Утре мисля да им сложа малко храна отгоре с прашец. но съвсем малко. Гледам вече започват да стават агресивни пазят доста усилено входа. Затова че ги стесних и затворих дъната. Трябва да махна и последния магазин ...

Иначе тук при нас мина такава буря наскоро, която не съм виждал откакто съм се родил. На по - високите дървета им свали клоните, един за малко да счупи къщата, добре че падна до нея. Явно тепърва ще се виждат много неща откъм климата, които досега не са виждани. Хубавовото е че всичко мина метър. Само на единия кошер беше хвръкнал капака, въпреки че е затиснат с две яки тухли. Но само това, малко се беше понапомрила таблата, но на семейството нищо.

Страница 422 от 422 ПърваПърва ... 322372412420421422

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •