Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234
Резултати от 31 до 34 от общо 34
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Кой ти каза че няма търтеи?
    Само за сведение - лично съм качвал снимка у Форума някъде назад в годините на търтеи на прелката посред зима.
    Има някаква малка вероятност да продължат със самосмените, затова и аз продължавам да съм на мнение че рисков фактор нумеро уно ти остава някоя късна самосмяна. Другото е както го казах по-горе.

П.п. Споменахме по-горе Радоев. Трябва да се чете с размисъл и разбиране. Много от нещата в "Календарния..." са неактуални и даже неверни към днешно време, но и азбуката е там.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Цитат Първоначално публикувано от Johnny Виж публикацията
    Колеги, малко ъпдейт. Последно отворих семейството на 30-ти юли. От тогава през 3 дни наливам сироп 1/1. Днеска ги отворих да ги прегледам. Има осезаемо повече пчели, обаче има и маточник които се е излюпил и вече нова майка. Познах я защото вече крачето и е наред и е малко по едра. Знам че вече няма търтеи и няма как да се оплоди. Да придам ли майка или да изчакам. Сиропа го взимат. Има вече запечатани килиики с мед. Има малко перга, има и малко пило но най вероятно още не се е излюпило.
    Аз бих го оставил това семейство на мира
    И защо реши че няма търтеи???

Наблюдател
    Регистриран
    26.03.2025
    Ами налис настъпването на есента и започването на подготовката на семейството за зимуване търтеите един по един отпадат и биват изхвърлени от пчелите. Може и да е рано още. Аз затова исках и мнение. Дали има шанс все още за оплождане

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Точно такива семейства с млади М или такива дето си мислят да ги сменят си пазят и малко търтеи. Дали са качествени за разплод, не зная. Даже мисля че колеги са споделяли тука че са зазимявали и на неоплодена М и рано напролет има положителен резултат...
    Ся, ако вземеш да я смениш с купешка много е вероятно веднага да тръгнат да я сменят... Или пък рано напролет, пак рисково...
    Тъй че, продължавай със сиропа и виж след две седмици как е пилото.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (1 потребител (и) и 1 гост (и))

1. Johnny

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •