„Спасението на давещите се е дело на самите давещи се!“ - Остап Бендер
Удавихме се майна!
Точно това ме притесняваше че може пилото да е малко защото няма достатъчно прашец в кошера и не хранят майката. Виждам че нектар има по килийките, има и някои килийки с прашец, чудех се освен сиропа дали не мога да направя подхранка по-богата на протеин за да ги стимулирам.
За кое, баце? Аз за пилото говорех, ще се развият и ще иззимят и туй то
Инак, аз ако бях толкова ошашкан и такъв мераклия като Джонката, нямаше да губя време с празни приказки, а щях да си взема от ония малките лъжички, нали ги знаеш, специално за хранене на майки и сутрин,обед,вечер, демек 3пъти на ден, лично да я храня с млечице, а не да оставям нещата в ръцете на съмнително грамотна, шепа пчели![]()
Реално погледнато не ми е толкова важен тоя рой. Моят пчеларски път ще започне от догодина
Скромен си. Аз бих взел от големите лъжички.
Р.Р. Майтапа настрана, дори и да успеят да направят 3-4 рамки пчели, както писа night, по-голамата част от тях ще са изтощени от гледането на повече пило, от колкото е нормално, късно през сезона. И около Нова година ще започнат...да стават сакътлъци.
Ако се подсили с пило, пчелите излюпени от това пило, ще помогнат за отглеждането на зимните пчели и ще отпаднат, без да тежат на семейството.
Така мисля аз...
Този пост е редактиран от Кразз; 08.07.2025 в 05:13. Причина: Р.Р.
Колеги. Семейството се развива леко по леко, обаче разпитах около мен пчеларите и не мога да намеря пита с пило. Някой от пернишка кюстендилска или софийска област да има желание да ми помогне
Не ми стана ясно на колко рамки в момента е това семейство? Ако не намираш пита с пило, търси под дърво и камък някой да ти продаде една-две изградени рамки, независимо от размера. Даже и да са магазинни... така ще има къде да си складират сиропа, ще има къде да снася М дето сега ги мята по две яйца, а и е жизнено важно за пролетното развитие да имат площ. С чужди пити има риск да вкараш и някоя болест, но кво да се прави, няма пълно щастие.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Аз имам някоя друга празна пита изградена от човека от когото взех кошерите. В кошера има 4 пити. 3 изградени и една восъчна основа ако случайно им се гради. Пило има на едната пита и от двете страни и на още една пита само от една страна. Пилото е колкото юмрук. Пчелите са едно плътно междурамие.Около него има и нектар и прашец. Място има за снасяне. Питах случайно ако някой му се дава пита с пило. Знам че току така не се дава щото си е отслабване на семейство.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))