Днес хвърлих едно око на някои. От 11 ДБ пити, разновъзрасто пило на 10.На питите нектар и прашец колкото да се каже, че са изцапани.Притокът сега ще стане на пчели.Кошерите ще се напълнят с пчели, ама притокът ще е само от сироп за зазимяване. Къде е най-евтина захарта? Тая година от много влага центрофугите май ще са сухи.![]()
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
В края на март, един "умен" комшия, си пръска овошките, на 200 м от пчелина. Едно от семействата остава изцяло без летящата пчела. Следва десетина дена сняг и студ и към 15 април намерих майка ,две шепи пчели и две рамки запечатано пило което не се люпеше, предполагам простудено. Интересното беше, ⁸че имаше снесени яйца но нямаше захранени. Още два пъти я отварях през 4-5 дена, от любопитство и пак същото положение, около длан яйца и нито едно захранено и излюпено. След това реших да я спасявам, сложих две рамки с пило пред излюпване и след десетина дена вече имаше и захранено пило. Може и при тебе да се е получило нещо подобно, майките да снасят но да няма кой да го захранва. Другото с майките от три нито една читава...не ми се вярва.
Сега в събота ще я ревизирам пак и ще пиша за резултата.
Не искам да натяквам, но може би си избързал със смяната.
Полупланински район 700 м.н.в.
8 рамкови многокорпусни кошери,хибридна система.
Да не отварям нова тема, ще използвам тази. И аз имам някакъв проблем с майката на моят рой. Роя е малък и като го хванах забелязах че майката има един крак който не се движи а се влачи. Не съм я сменявал оставих я снасяше си има пило. Вече месеци нещо мина и вчера гледам че в някои килийки има по две яйца. На какво се дължи това и как да процедирам
Споко, ти вече си имаш тема, задавай си там въпросите, че някой колега ако иска да ти отговори да може преди това да добие обща представа за положението при тебе.
Семейството е малко и не може сега да се прецени качеството на М, това е мое мнение. Трябва да ги наблюдаваш, така или иначе. Тръгнат ли на самосмяна в края на сезона, има голяма вероятност да капитулират на зима или пролет.
Търси празна пита изградена, ако не намериш с пило!
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))