Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 11 до 16 от общо 16
    Автор
    Регистриран
    31.03.2023
    Цитат Първоначално публикувано от Johnny Виж публикацията
    Здравейте колеги. От около година се стягам да започна отглеждане на пчели с цел хоби и лична консумация на меда. Изчетох доста литература, изгледах доста филми и клипове, в момента се дообразовам и подготвям инвентара. От югозападния район съм, Перник. На майтап сложих едно капанче за рой и преди 12-13 дни се хвана малък рой, пчелите покриват горе долу една пита. Има си майка. Майката вече снася, пчелите даже вече са запечатали част от пилото. Въпроса ми е има ли начин такова малко ройче да се засили до зимата и как да им помогна.
    Давай сироп. Ако майката е добра, ще ги зазимиш на 3-4пити, което е достатъчно.
    Може към сиропа да добавиш стартовите и прашец. Тогава майката дори и да не е добра, пак ще презимуват.
    Спасението на давещите се е дело на самите давещи се!“ - Остап Бендер
    Удавихме се майна!

Наблюдател
    Регистриран
    26.03.2025
    Точно това ме притесняваше че може пилото да е малко защото няма достатъчно прашец в кошера и не хранят майката. Виждам че нектар има по килийките, има и някои килийки с прашец, чудех се освен сиропа дали не мога да направя подхранка по-богата на протеин за да ги стимулирам.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Да не би да караш по китайския календар...
    За кое, баце? Аз за пилото говорех, ще се развият и ще иззимят и туй то

Инак, аз ако бях толкова ошашкан и такъв мераклия като Джонката, нямаше да губя време с празни приказки, а щях да си взема от ония малките лъжички, нали ги знаеш, специално за хранене на майки и сутрин,обед,вечер, демек 3пъти на ден, лично да я храня с млечице, а не да оставям нещата в ръцете на съмнително грамотна, шепа пчели

Наблюдател
    Регистриран
    26.03.2025
    Реално погледнато не ми е толкова важен тоя рой. Моят пчеларски път ще започне от догодина

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Pero Melifero Виж публикацията
    За кое, баце? Аз за пилото говорех, ще се развият и ще иззимят и туй то

Инак, аз ако бях толкова ошашкан и такъв мераклия като Джонката, нямаше да губя време с празни приказки, а щях да си взема от ония малките лъжички, нали ги знаеш, специално за хранене на майки и сутрин,обед,вечер, демек 3пъти на ден, лично да я храня с млечице, а не да оставям нещата в ръцете на съмнително грамотна, шепа пчели
    Скромен си. Аз бих взел от големите лъжички.

Р.Р. Майтапа настрана, дори и да успеят да направят 3-4 рамки пчели, както писа night, по-голамата част от тях ще са изтощени от гледането на повече пило, от колкото е нормално, късно през сезона. И около Нова година ще започнат...да стават сакътлъци.
    Ако се подсили с пило, пчелите излюпени от това пило, ще помогнат за отглеждането на зимните пчели и ще отпаднат, без да тежат на семейството.

Така мисля аз...
    Този пост е редактиран от Кразз; Вчера в 05:13. Причина: Р.Р.

Наблюдател
    Регистриран
    26.03.2025
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Скромен си. Аз бих взел от големите лъжички.

Р.Р. Майтапа настрана, дори и да успеят да направят 3-4 рамки пчели, както писа night, по-голамата част от тях ще са изтощени от гледането на повече пило, от колкото е нормално, късно през сезона. И около Нова година ще започнат...да стават сакътлъци.
    Ако се подсили с пило, пчелите излюпени от това пило, ще помогнат за отглеждането на зимните пчели и ще отпаднат, без да тежат на семейството.

Така мисля аз...
    Ще направя всичко възможно да намеря поне една пита с пило тогава

Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •