Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 7 от общо 7
    Наблюдател
    Регистриран
    26.03.2025

Хванат рой

Здравейте колеги. От около година се стягам да започна отглеждане на пчели с цел хоби и лична консумация на меда. Изчетох доста литература, изгледах доста филми и клипове, в момента се дообразовам и подготвям инвентара. От югозападния район съм, Перник. На майтап сложих едно капанче за рой и преди 12-13 дни се хвана малък рой, пчелите покриват горе долу една пита. Има си майка. Майката вече снася, пчелите даже вече са запечатали част от пилото. Въпроса ми е има ли начин такова малко ройче да се засили до зимата и как да им помогна.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    с храна, давай им захарен сиропец 1:1 периодично, на малки дози

Наблюдател
    Регистриран
    26.03.2025
    Храната от хранилата не я взимат сироп. Сипах им в една празна пита и са си го пренесли и са го наредили около пилото. Пилото е около един юмрук в средата на една пита и от двете страни. До ден два трябва да се излюпи. Въпроса ми е тъй като са малко пчелички, дали нарочно ограничават майката да не снася много пило

Почетен Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Цитат Първоначално публикувано от Johnny Виж публикацията
    Храната от хранилата не я взимат сироп. Сипах им в една празна пита и са си го пренесли и са го наредили около пилото. Пилото е около един юмрук в средата на една пита и от двете страни. До ден два трябва да се излюпи. Въпроса ми е тъй като са малко пчелички, дали нарочно ограничават майката да не снася много пило
    добре си направил, а за ограничаването не знам, но със сигурност се разпростират според възможностите си и всичкото излишно пило се унищожава

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли
    Храната от хранилата не я взимат сироп. Сипах им в една празна пита и са си го пренесли и са го наредили около пилото...
    Нека направим уточнението, че ако има принос на нектар и виждаш, че запасите се увеличават, няма смисъл от подхранване.
    Когато за пръв път даваш сироп в хранилка, трябва да отвориш и малкото капаче и да се увериш, че пчелите наистина имат достъп до сиропа. А ако няма пчелички в хранилката е хубаво да сипеш малко от сиропа през отвора към гнездото (например с повдигача). Тъй като семейството ти е малко, предполагам, че и хранилката се пада доста встрани от него (хубаво е да бъде над него) и може би затова отначало не са вземали. Продължавай да им слагаш в хранилката, ще почнат да го вземат. Слагай по малко и ако е останал виж да не се е вкиснал.
    ... Въпроса ми е тъй като са малко пчелички, дали нарочно ограничават майката да не снася много пило
    Разбира се, че я ограничават. Нали няма смисъл да снася яйца за които нямат възможност да се грижат. В тая връзка е добре да бъдат на хубава сянка в тия жеги и да имат лесен достъп до вода. Така условията за отглеждане на пилото ще се подобрят, по-малко пчели ще се занимават с вентилиране и същия брой пчели ще могат да се грижат за повече пило...

И...успех в пчеларството!

Наблюдател
    Регистриран
    26.03.2025
    Хранилката е точно над гнездото. Иначе вода има пред кошера. Сиропа не е вкиснал пробвах го. А днеска имаше една две пчелички горе. Така че ще чакам още два три дни ще почне вече да се люпи пилото и да расте семейството

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Хранилката е точно над гнездото. Иначе вода има пред кошера. Сиропа не е вкиснал пробвах го. А днеска имаше една две пчелички горе. Така че ще чакам още два три дни ще почне вече да се люпи пилото и да расте семейството
    Търси начин да го подпомогнеш с люпещо се пило.
    С подхранване няма да стане. Просто няма време. Кога ще се развие това семейство толкова, че да успее да отгледа достатъчно зимни пчели, които да го избутат до пролетта...

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •